Felmondta a kollektív szerződést a szakszervezetekkel a Budapest Airport

Infostart
2008. október 13. 12:42
A Budapesti Airport felmondta a kollektív szerződést a szakszervezetekkel. A cég szóvivője az InfoRádiónak elmondta: a tárgyalásokat már megkezdték az érdekvédelmi szervezetekkel az új szerződésről. Szollár Domokos hozzátette: a kontraktusban pontosabban akarják szabályozni azt is, hogy hogyan lehet sztrájkolni.

Felmondta a 2005-ben készült kollektív szerződést a szakszervezetekkel a Budapest Airport (BA). A kontraktus akkor azért született meg, hogy megfelelő garanciákat biztosítson a munkavállalók számára a privatizáció idejére - mondta az InfoRádiónak a BA szóvivője.

Az elmúlt három évben nagyon sok minden történt a cég háza táján és a világ légi közlekedési iparban is, ezért van szükség a kollektív szerződés átalakítására. A régi kontraktus január 10-ig marad érvényben - közölte Szollár Domokos.

A Budapest Airport szóvivője hangsúlyozta: szeretnék, ha új, a korábbinál versenyképesebb, jobb munkarendet és műszakpótlékrendszert bevezető, valamint a sztrájkszabályokat tartalmazó kollektív szerződése lenne a társaságnak.

A BA három hónapja tárgyal a szerződés átalakításáról az érdekképviseleti szervezetekkel, és a megállapodás felmondásáról szóló döntést is velük közölték először - hangsúlyozta Szollár Domokos. A szóvivő hozzátette: lehetséges, hogy nem sikerül majd megállapodni az új kontraktusról.

Ha nem lesz kollektív szerződés, a munka törvénykönyvének rendelkezései vonatkoznak majd a Budapest Airportra is, ez azonban a cégnek és a munkavállalóknak is sokkal nehezebb lenne - magyarázta Szollár Domokos.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást