"Az autópályák mellett a közutakat is fejleszteni kell "

Infostart
2008. október 13. 14:45
Nemcsak az autópályákat, hanem a közutakat is fejleszteni kell - mondta az InfoRádiónak a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ Hídosztályának főmérnöke. Sitku László szerint nagyjából 900 híd szorulna rekonstrukcióra az országban, de a pénzügyi források csak kevés szerkezet felújítását teszik lehetővé.

A szakma már évek óta próbálja felhívni a politika figyelmét arra, hogy nem elég az autópályák építése, a meglevő úthálózattal is foglalkozni kell - mondta az InfoRádiónak a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ Hídosztályának főmérnöke, hozzátéve: be kell pótolni az évtizedes javítási-karbantartási elmaradásokat.

Sitku László szerint az autópályákra vezető utak minősége drasztikusan leromlott, mert felújításukra nem fordítottak kellő összeget. Az utóbbi időben olyan rossz lett az állapotuk, hogy különböző korlátozásokat kellett bevezetni rajtuk.

Hangsúlyozta: 2009-re 20-25 milliárd forintnyi költségvetést tartalmaz a Nemzeti Útfelújítási Program, amelyet a meglévő 30 ezer kilométer úthálózat felújítására lehet fordítani.

A főmérnök az utak mellett a hidak állapotára is felhívta a figyelmet. Sitku László közölte: 900 hidat kellene felújítani, de a rendelkezésre álló források és a hidak nagyságától függően évente csak 30-60 hídszerkezet rekonstrukcióját tudják elvégezni.

A 49. Hidász Konferencián elhangzott: az ország 5900 közúti hídjának egyharmada olyan állapotban van, hogy öt-tíz éven belül rekonstrukcióra szorul.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást