Orbán: Egy nemzet szabadsága és függetlensége a legfontosabb

Infostart
2008. október 10. 13:16
Grúzia továbbra is biztonságos ország, és megfelelő terep egy alternatív gázvezetékrendszer kiépítésére - mondta az ország védelmi minisztere, miután a Fidesz elnökével találkozott a Parlamentben. Orbán Viktor az InfoRádió kérdésre azt mondta: pártja egy transzatlanti együttműködést támogató magyar nemzeti és polgári oldalban gondolkodik.

Egy nemzet szabadsága és függetlensége a legfontosabb a politikában, és ez független attól, hogy a Föld melyik részén fekszik - mondta a Fidesz elnöke. Orbán Viktor szerint Grúzia még Oroszország mellett is sérthetetlen jogokkal rendelkezik saját jövőjének meghatározását illetően.

A Fidesz elnöke elmondta: pártja támogatja Grúzia NATO tagságát, és hogy az ehhez szükséges lépések az észak-atlanti szövetség decemberi csúcstalálkozóján megtörténjenek; a nyugati világnak pedig elkötelezettnek kell lennie emellett. Grúzia és Ukrajna politikai értelemben közel van Magyarországhoz, még ha előbbivel földrajzilag nem is vagyunk szomszédos államok - tette hozzá.

A grúz védelmi miniszter barátjának nevezte a magyar ellenzéki vezetőt, majd megköszönte, hogy mindvégig kiállt országa mellett, és elítélte az orosz agressziót. David Kezerasvili kérdésre válaszolva kifejtette: Európának nem szabad egy országtól függnie a gázellátás területén, Grúzia pedig továbbra is biztonságos útvonalnak számít. egy alternatív vezeték számára. Orbán Viktor ehhez hozzátette: a Fidesz kitart amellett, hogy Grúziát be kell vonni a diverzifikációban.

Az InfoRádió kérdésére válaszolva a grúz védelmi miniszter közölte: olyan információi vannak, hogy az ütköző zóna területéről, a kisebb grúz falvakból már elkezdődött az orosz csapatkivonás, ám sok településen még ott vannak az orosz katonák, így európai barátaikkal továbbra is nyomást kell gyakorolni arra, hogy Oroszország betartsa a hatpontos Sarkozy-tervet.

Szintén az InfoRádió érdeklődésére, hogy a Magyar Nemzet pénteki vezércikkében a Fidesz atlantista politikáját bírálja, a magyar pártelnök rámutatott: a polgári és nemzeti oldal egy élő politikai közösség, ezért viták vannak különböző kérdésekről. Egyik ezek közül a globalizmushoz való viszony, a transzatlanti kapcsolatrendszer vagy az oroszokhoz való viszony.

"Én egy transzatlanti együttműködést támogató magyar nemzeti és polgári oldalt szeretnék látni. Az ilyen irányzatokat erősítem, a Fidesz politikája az európai és transzatlanti integráció" - emelte ki a Fidesz elnöke.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást