Folytatódik az ellenőrzés a szennyezett termékek kiszűrésére - a nap hírei

Infostart
2008. október 5. 20:27
Folytatják a szigorú ellenőrzéseket a magyar hatóságok a melaminnal szennyezett termékek kiszűrése érdekében. Tiltakozó akciót helyezett kilátásba a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, mert a jövő évi költségvetés nem tartalmazza elmaradt pótlékaik rendezését. Németországban új tervet dolgoz ki a kormány a súlyos likviditási gondokkal küszködő Hypo Real Estate jelzáloghitel-intézet megmentésére. A nap hírei 2008. október 5-én, vasárnap.

Folytatják a szigorú ellenőrzéseket a magyar hatóságok, hogy ne kerülhessen forgalomba melaminnal szennyezett termék. Az országos főállatorvos a Gyálon talált szállítmányról az InfoRádióban azt mondta: új elem az ügyben, hogy a kávéízesítő nem Kínából, hanem Bangkokból érkezett. Süth Miklós hangsúlyozta: az eset arra figyelmeztet, hogy más távol-keleti országból is érkezhet Európába szennyezett termék. Az országos főállatorvos hangsúlyozta: a forgalmazók kötelesek ellenőrizni valamennyi gyanús terméket, valamint értesíteniük kell partnereiket és a hatóságokat is.

Tiltakozó akciót helyezett kilátásba a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete miután kiderült, hogy a jövő évi költségvetés nem tartalmazza elmaradt pótlékaik rendezését. Hócza György ügyvivő sérelmezte, hogy jövőre a vám- és pénzügyőrök, valamint a börtönőrök megkapják az eddig csak a rendőröknek járó közterületi pótlékot, de a tűzoltók nem. Hozzátette: ez 2,3 milliárd forint plusz kiadást igényelne a költségvetésből, ami a jövő évi nyugdíjemelésre szánt összeg 1 százaléka. Az érdekvédelmi vezető emlékeztett arra, hogy a tűzoltóknak nem 40, hanem 48 órát kell dolgozniuk hetente, de a plusz 8 óra után járó bért sem kapják meg. Hócza György közölte: a nyomásgyakorlás módjáról az október 7-ei országos választmányi ülésen döntenek.

Az egészséges táplálkozás és életmód fontosságát hangsúlyozta a mellrák megelőzését segítő tényezők között az Országos Onkológiai Intézet vezetője, az Egészség Hídja Összefogás programjaiba kapcsolódó konferencián a Magyar Tudományos Akadémia épületében. Kásler Miklós, a rendezvény szakmai vezetője hangúlyozta: a betegség kockázatát csökkenti a zsír és vörös húsok fogyasztásának mérséklése, a dohányzás abbahagyása illetve az alkohol kerülése. Dobrev Klára, az Egészség Hídja Összefogás fővédnöke arról beszélt, hogy évek óta a szűrővizsgálaokon való részvételek számát igyekeznek növelni a hasonló programokkal. A miniszterelnök felesége hozzátette: az időben észlelt mellrák 90 százalékban gyógyítható. Az Egészség Hídja Összefogás Nancy Goodman Brinker volt amerikai nagykövet kezdeményezésére 2002-ben jött létre Magyarországon.

Debrecenben emlékszobát avattak Szabó Magda tiszteletére az írőnő egykori iskolájában. A tavaly novemberben elhunyt Kossuth-díjas alkotó ma lenne 91 éves. A református Dóczy Gedeon Gimnázium igazgatója az emlékszoba avatásakor emlékeztetett: Szabó Magda 12 évig növendéke, két évig tanára volt az intézetnek. Korsós Bálint szólt arról is, hogy a gimnázium tanári kara Szabó Magda díjat alapított, amit idén először ítéltek oda két diáknak.

Rómában ünnepi mise pontifikálásával nyitotta meg XVI. Benedek pápa a katolikus egyház püspöki szinódusát. A Falakon Kívüli Szent Pál-bazilikában tartott szertartáson 326 bíboros, érsek és püspök, valamint a klérus képviselői vettek részt. A tervezett témák között szerepel a keresztény fundamentalizmus, a vallás és a tudomány, a judaizmussal folytatott párbeszéd, valamint a vallás iránti közömbösség kérdése is.

Németországban új tervet dolgoz ki a kormány a súlyos likviditási gondokkal küszködő Hypo Real Estate jelzáloghitel-intézet megmentésére. Ezt Angela Merkel kancellár jelentette be, de részleteket sem ő, sem Peer Steinbrück pénzügyminiszter nem közölt. A Hypo azután került a csőd szélére, hogy számos magánbank és biztosító közölte: kiszáll a pénzintézet megmentését célzó, szeptember végén bejelentett, 35 milliárd dolláros akcióból. A Hypo korábban jelentős összegeket fektetett be amerikai jelzálog-ügyletekbe, majd a tengerentúli válság miatt került nehéz helyzetbe.

Bocsánatot kért az előfizetőktől a Deutsche Telekom elnöke, miután újabb botrányra derült fény a német távközlési óriáscégnél. René Obermann a Bild am Sonntag című lapnak azt mondta: külön telefonvonalat hoznak létre, ahol érdeklődhetnek az ügyfelek arról, hogy érintettek-e az adatlopási ügyben, és felajálotta, hogy bárki azonnal megváltoztathatja telefonszámát.

Megkezdték az orosz haderők a grúziai ellenőrzőpontok leszerelését. A hírt megerősítette a tbiliszi belügyminisztérium szóvivője is. Az Európai Unió megfigyelő missziójának szóvivője közölte: a két szakadár grúz terület, Dél-Oszétia és Abbházia határának környékét is elhagyják az orosz erők, és helyüket a grúz rendőrség veszi át. A szeptember 8-i tűzszüneti megállapodás értelmében az orosz haderőknek jövő péntekig kell visszavonulniuk az augusztus 7-én kirobbant konfliktus előtti vonalak mögé.

Utcát neveztek el Vlagyimir Putyin orosz kormányfőről a csecsen főváros, Groznij belvárosában. Az észak-kaukázusi köztársaság oroszbarát vezetése szerint a volt államfő kimagasló szolgálatot tett a terror elleni küzdelemért és a gazdaság helyreállításáért.