Schöpflin György: Európának nincs energiapolitikája

Infostart
2008. október 3. 07:00
A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint Európának vannak energiapolitikai elképzelései, de egységes koncepciója nincsen. Az InfoRádió Aréna című műsorában Schöpflin György kijelentette: a kormányoknak kettős tartozásuk van az adófizetők felé a hitelválság miatt. Egyrészt, hogy megmentsék a gazdasági rendszert, másrészt, hogy ne költsenek túl sokat a pénzükből.

Nincs Európának energiapolitikája, bár vannak elképzelések arra, hogy annak milyennek kellene lennie - jelentette ki az Inforádió Aréna című műsorában Schöpflin György, a Fidesz európai parlamenti képviselője. Biztosítani kellene a szükségleteket, és csökkenteni kellene a fogyasztást, ami környezetvédelmi szempontból is fontos volna.

Schöpflin György szerint az energiachartát nem kell igazán komolyan venni. (A hároméves tárgyalássorozat eredményeként 1994. december 17-én, Lisszabonban aláírt energiacharta szerződés két korábbi politikai szándéknyilatkozatot - Új Európa Charta és Európai Energia Charta - öntött kötelező, jogi formába.)

A fő kérdés szerinte inkább továbbra is az, hogy mennyire függhet Európa az orosz energiahordozóktól. Az olaj tekintetében nincs igazi függés, mert azt könnyű bárhova elvinni, a probléma a földgázzal van - mutatott rá a politikus.

A képviselő emlékeztetett, a földgázra Európa részint környezetvédelmi szempontok miatt tért rá a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján, és fogyasztásának negyedét kapja az oroszoktól.

"Nekünk az egyik küldetésünk az EP-ben, hogy megpróbáljuk elmagyarázni a német, osztrák, olasz képviselőknek, hogy mi Közép-Európában egész más helyzetben vagyunk, és politikailag amúgy sem jön ingyen az orosz földgáz" - fejtette ki a politikus.

Elmondta, a németek vonzódása az oroszokhoz arra azért erős, mert óriási összegeket fektettek Oroszországba. (Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök is Vlagyimir Putyin barátjának számít, és az oroszok Ausztriában is erős pozíciókkal rendelkeznek).

Kettős tartozásuk van a kormányoknak

Schöpflin György a hitelválsággal kapcsolatban rámutatott: minden kormány a lehetőségeket keresi, senki nem megy bele szívesen olyan válságkezelésbe, amellyel saját politikai halálát idézi elő. Keresik, hogy mit kell nyújtaniuk a bankszektornak, a hiteliparnak, és hogy milyen felelősséget kell vállalnia a bankiparnak az elkövetett hibákért, amelyek a válságot okozták.

Ugyanakkor, mivel az adófizetők pénzéről beszélünk, kérdés, mivel tartoznak nekik a kormányok - figyelmeztetett az Európai Parlament fideszes képviselője. Úgy véli, a kormányoknak itt kettős tartozásuk van: hogy megmentsék a rendszert, és hogy ne költsenek nagyon az adófizetők pénzéből. Mint Schöpflin György megjegyezte, ennek a vitának vagyunk most tanúi.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Schöpflin György 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Schöpflin György 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást