"Gyors intézkedésekkel még elkerülhető lenne az ökológiai katasztrófa"

Infostart
2008. október 3. 10:07
Magyarország jelentős lépéseket tett a környezetszennyezés csökkentése és a természet védelme érdekében az elmúlt 10 évben, ezt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet legfrissebb jelentése is elismeri - közölte Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Magyarország környezetvédelmi teljesítményét értékelő tanulmányt ismertetve. Az eseményen felszólaló Sólyom László köztársasági elnök azt mondta: a szembesülés egy ország teljesítményével alkalom arra is, hogy a közös célokat az emberek újragondolják.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet jelentése szerint Magyarország sokat tett a környezetvédelemért. Szabó Imre környezetvédelmi miniszter a szakmai anyagból kiemelte, hogy az elmúlt években jelentősen javult a nagy tavak minősége. Hozzátette ugyanakkor, hogy Magyarországnak fel kell gyorsítania ivóvízminőség- javító programját.

Az OECD az értékelés mellett 46 konkrét ajánlást is megfogalmazott. A nemzetközi szervezet szerint javítani kell egyebek között a levegő minőségét, az energiahatékonyságot, a települési szennyvízkezelést, és az ezekhez szükséges gazdasági ösztönzőket.

A dokumentum bemutatásával egybekötött budapesti konferencián Sólyom László köztársasági elnök a távirati iroda beszámolója szerint úgy fogalmazott: a szembesülés egy ország teljesítményével alkalom arra is, hogy a közös célokat az emberek újragondolják.

Az államfő kiemelte az egyének és a családok felelősségét is a környezetvédelemben. Emlékeztetett arra, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása egyre nő, az ökoszisztémák minősége romlik, és a megújuló vízkészletek egyre szűkösebbek.

Hozzátette ugyanakkor, hogy átfogó, gyors intézkedésekkel még mindig elkerülhető lenne az ökológiai katasztrófa, és megoldhatóvá válna az emberi civilizáció fenntartható működése. Hangsúlyozta: szükség van az OECD országok hiteles példájára ahhoz, hogy azok az országok, amelyek nem tagjai a szervezetnek, szintén tegyenek a globális fenntarthatóságért.

A jelentést közzétevő OECD a fejlett piacgazdaságú országok egyik legfontosabb gazdaságpolitikai fóruma. Az 1961-ben Párizsban alapított szervezetnek 30 ország tagja, Magyarország 1996-ban csatlakozott a szervezethez.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást