A nyugdíjasoknak hízeleg a miniszterelnök - a nap hírei

Infostart
2008. október 3. 20:37
Jubileumi juttatást ígért az időskorúaknak a miniszterelnök; a Fidesz felháborítónak tartja az elképzelést. Magyarország az unióhoz fordulhat a felvidéki magyar iskolák brüsszeli támogatása ügyében. Elutasította az UD Zrt.-nél tartott házkutatások és lefoglalások miatt benyújtott panaszokat a Fővárosi Főügyészség. A nap legfontosabb hírei.

A 100., a 95., illetve a 90. életévüket betöltött nyugdíjasok jubileumi juttatást kapnak a jövőben - jelentette be a miniszterelnök az idősek napja alkalmából. Gyurcsány Ferenc azt mondta: 2009-ben a 100 évesnél idősebb, magyarországi lakhellyel rendelkező nyugdíjasok egyszeri százezer forintot kapnak, a 95. életévüket betöltöttek 2010-től 95 ezer, a 90-dik életévüket betöltöttek pedig 2011-től 90 ezer forintot kapnak születésnapjuk alkalmából. A kormány döntése szerint a jubileumi juttatás nem nyugdíj, a központi költségvetésből folyósítják majd. Felháborítónak nevezte az elképzelést a fideszes Iván László. Az ellenzéki politikus azt mondta: ma 230 ezer nyugdíjas él mélyszegénységben, és inkább a teljes rendszer korrekciójára lenne szükség.

Az Európai Unióhoz fordul Budapest, ha bebizonyosodik, hogy a felvidéki magyar iskolák kevesebbet kaptak a büsszeli támogatásokból, mint a szlovák oktatási intézmények. Ezt Göncz Kinga külügyminiszter közölte, miután csütörtökön magához kérette Szlovákia budapesti nagykövetét. Pozsony ezután a szlovákiai magyar nagykövetség ügyvivőjétől kért tájékoztatást, Robert Fico kormányfő pedig azt mondta: Magyarország ultimátumot intézett Szlovákiához. Göncz Kinga korábban úgy vélte: Szlovákia megszegte a kisebbségi status quo megváltoztathatatlanságára tett ígéretét, korábbi vállalásaival ellentétben ugyanis a szlovákiai magyar iskoláknak készült tankönyvekben nem szerepelnek magyar átírással a helységnevek, és nehezményezte azt is, hogy a magyar iskolák - az eddigi adatok alapján - alig jutottak uniós támogatásokhoz. A szlovák külügyminisztérium tegnap visszautasította, és megalapozatlannak nevezte a budapesti külügyi tárca álláspontját.

Felavatta az új mentőállomást Enyingen az egészségügyi miniszter. Székely Tamás elmondta: a közép-dunántúli régióban az elmúlt két évben hét új mentőállomást adtak át, hatot pedig felújítottak. A miniszter emlékeztetett: az 50 millió forintos beruházással - az Országos Mentőszolgálat, az egészségügyi tárca és az enyingi önkormányzat finanszírozásában - felépült mentőbázis 18 település, 45 ezer lakosát látja el. Székely Tamás arról is beszélt, hogy a mentőszolgálat fejlesztésére rövidesen újabb, 11 milliárd forintos programot hirdetnek meg.Elutasította az UD Zrt.-nél tartott házkutatások és lefoglalások miatt benyújtott panaszokat a Fővárosi Főügyészség. A vádhatóság megállapította, hogy az intézkedések törvényesek voltak, ugyanakkor - az érintett cégek üzletszerű működésének biztosítása érdekében - elrendelte minden, a panaszosok által jogszerűen birtokolt adathordozó visszaadását, miután azok tartalmát az igazságügyi szakértők lementették. Az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél és vezetői lakásán - összesen hat helyszínen - a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának feljelentése alapján tartottak házkutatást szeptember 10-én. A rendőrség magántitok jogosulatlan megismerése és más bűncselekmények miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

Az APEH adatai szerint nem befolyásolta érzékelhetően az adókulcs 15-ről 25 százalékra emelése az egyszerűsített vállalkozói adó iránti érdeklődést. Az evás adóalanyok száma tavaly év végén meghaladta a 98 ezret, ami körülbelül azonos a korábbi évek adataival. A vállalkozói kör összesített árbevétele tavaly csaknem 620 milliárd forintot tett ki, ez 6,8 százalékkal kisebb az előző évinél. Az evás adóalanyok mintegy 40 százaléka 2 és fél millió forint alatti, 57 százaléka 5 millió forint alatti éves bevételt ért el.

Huszonnégy sportági szövetség közül 17-nek voltak pénzügyi problémái az olimpiai felkészülés alatt - derült ki a pekingi szereplést értékelő beszámolókból. A Magyar Olimpiai Bizottság vezetője a testület elnökségének ülése után elmondta: a támogatások késedelmes folyósítását 12 szövetség nevezte komoly problémának, szintén 12 az indokoltnál szigorúbbnak ítélte a doppingellenőrzés miatti adminisztrációs kötelezettségeket, 8 pedig a sportlétesítmények állapotát, illetve hiányát is kifogásolta. Schmitt Pál pozitívumként értékelte, hogy egy felmérés szerint a szurkolók nem tartják kudarcnak a Pekingben megszerzett 10 olimpiai érmet. A vezető szólt arról is, hogy januárban tartják a MOB tisztújító közgyűlését, amelyen ismét indul az elnöki posztért.