Fidesz: "halálos döfés" a mentőszolgálatnak a jövő évi költségvetés

InfoRádió / MTI
2008. október 2. 18:10
"Halálos döfést" jelent az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) számára a jövő évi költségvetési javaslat, amely mindössze egy százalékkal növelné a mentők költségvetését - állítja Koszorús László, a Fidesz országgyűlési képviselője. Az Egészségügyi Minisztérium reagálásában közölte: a mentőszolgálat működtetése garantált a jövő évre is.

Az OMSZ budapesti székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján Koszorús László közölte: a tervezett egyszázalékos emelés messze a jövő évi infláció alatt van.

A Fidesz arra szólítja fel a kormányzatot, biztosítson pluszforrásokat az OMSZ és az egészségügy számára, hogy továbbra is szakszerűen el tudják látni a magyar betegeket - tette hozzá Koszorús László.

Példaként említette a mentőszolgálat rossz anyagi helyzetére, hogy a mentőautókat nem szerelik fel légkondicionálóval, a szakemberek saját pénzükből veszik meg a navigációs rendszereket, és sokszor a tizenöt perces riasztási időn túl időn érkezik meg a mentő, ami miatt halálesetek is előfordulhatnak.

A fideszes képviselő felháborítónak nevezte, hogy - tudomása szerint - Székely Tamás egészségügyi miniszter hírzárlatot rendelt el az OMSZ-nél, és így nem derülhet fény azokra a mulasztásokra, amelyek a kormány "egészségügyi ámokfutása" miatt alakultak ki.

A tárca pontosít

Az Egészségügyi Minisztérium MTI-hez eljuttatott közleményében úgy reagált, hogy a jövő évi költségvetési javaslatban az OMSZ előirányzata feladatcsökkenése ellenére is 1,4 milliárd forinttal növekedni fog, ezen felül a szaktárca saját költségvetése terhére még 300 millió forintos működési költséget biztosít a szervezetnek. (A feladatcsökkenés a mentés és betegszállítás szétválasztásából következik.)

A minisztériumi kommüniké kitért arra is, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Tervben a költségvetési előirányzaton túl közel 16 milliárd forint áll rendelkezésre a 15 percen belüli kiérkezés biztosításához szükséges új mentőállomások megépítésére és a felújításra, új mentőautók beszerzésére, további orvosi eszközök vásárlására illetve informatikai fejlesztésre.

"Azt is rosszul tudja Koszorús László, hogy Székely Tamás egészségügyi miniszter beleavatkozott a mentőszolgálat belügyeibe. Határozottan cáfoljuk, hogy nyilatkozatstopot rendelt volna el, hiszen a mentősök nyilatkozattételi jogát a jogviszonyuk szerinti munkajogi szabályok tartalmazzák" - olvasható a közleményben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Koszorús László
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást