Tíz százalékkal kevesebbet fizetnek a fővárosi távfűtésért

Infostart
2008. szeptember 25. 13:31
A szeptemberi fűtésszámlához a főváros kérésére a szolgáltató egyszeri, 10 százalékos díjjóváírást könyvel el, a novemberi számlában pedig már megjelenik a kormány által a héten elfogadott távhőtámogatási kompenzáció is - tájékoztatta az InfoRádiót a Főtáv Zrt. szóvivője. Ezek a kedvezmények havonta 1-2 ezer forintos megtakarítást jelentenek - mondta Balog Róbert. Egy 52 négyzetméteres lakás fűtésének díja mintegy 240 ezer forint évente.

A távhő-kompenzációról szóló rendelet értelmében október elsejétől minden érintett háztartás kap támogatást, azok is, amelyeknek eddig szociális alapon nem járt. Ezek a fogyasztók havonta 1150 forintos kompenzációra számíthatnak a fűtési szezon hat hónapja alatt - mondta az InfoRádiónak a Főtáv Zrt. szóvivője.

Budapesten jelenleg körülbelül 78 ezer fogyasztó részesül valamilyen energiatámogatásban, nekik így a továbbiakban nagyobb mértékű kompenzáció jár - fűzte hozzá Balog Róbert.

A főváros vezetésének kérésére, a korán jött hideg miatt, a Főtáv egyszeri, 10 százalékos, háztartásonként körülbelül egy-kétezer forintos díjjóváírást könyvel el minden fogyasztónak szeptemberi fűtésszámlája végösszegéből - közölte a szóvivő.

A társaság a 10 százalékos korszerűsítési kedvezmény biztosításával, az alapdíjemelés elhalasztásával, illetve az egyszeri díjjóváírással visszaosztotta a fogyasztóknak azt a pénzt, amelyet az elmúlt évben lezajlott hatékonyságjavítási folyamatnak köszönhetően takarított meg - mondta Balog Róbert.

A 241 ezerből jelenleg 210 ezer lakásban üzemel a távfűtés. Egy 52 négyzetméteres otthon fűtése évente 240 ezer forintba kerül. Az alapdíj ebből 83 ezer forintot tesz ki, amelyből a Főtávhoz 63 ezer forint jut el, a fennmaradó rész az áfa - tette hozzá a szóvivő.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást