"Ez a legdurvább dolog, amit a titkosszolgálatnál dolgozó elkövethet"

Infostart
2008. szeptember 25. 13:52
Senkinek sem érdeke, hogy a magyar nemzetbiztonsági szolgálatokat elbizonytalanítsák, mert azzal az ország válik védtelenebbé - mondta az InfoRádiónak Földi László nemzetbiztonsági szakértő. A titkosszolgálatok egykori munkatársa az UD Zrt. megfigyelésére utalva azt mondta, a legnagyobb probléma, hogy "áruló van" a szolgálatoknál, aki segített kémprogramot telepíteni a biztonsági szolgálat komputereire.

Az információszerzés nem ütközik törvénybe, ám ennek bizonyos módszerei nem megengedettek, így azokat csak az arra felhatalmazott szervek, így a titkosszolgálatok, a rendőrség és az ügyészség - alkalmazhatják - mondta az InfoRádiónak Földi László nemzetbiztonsági szakértő.

A titkosszolgálatok volt munkatársa hozzátette: ilyen módszer a telefonbeszélgetések lehallgatása, bizonyos adattárakhoz való hozzáférés. Amennyiben valaki mégis így szerez információkat, a bíróság el kell, hogy ítélje.

A szakértő közölte: megfelelő indok nélkül senkit sem lehet megfigyelni, a titkosszolgálatoktól távozottakat ugyanakkor szúrópróbaszerűen ellenőrzik, hogy kiderüljön, megtartják-e a munkájuk során megismert titkokat.

A hírek szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal kémprogramokat talált az informatikai rendszerében.

Ha ez igaz, akkor, szaknyelven szólva, árulás történt, ami ellen nem tud védekezni a rendszer - mondta Földi László, megjegyezve: ez a legdurvább dolog, amit a titkosszolgálatnál dolgozó elkövethet, ezért az ilyesmit a legmagasabb szinten kell szankcionálni.

A megbízó a történetben illetéktelen behatoló, aki pedig bentről segíti őt, az áruló - magyarázta a szakértő, aki szerint az ügyben felelős a titkosszolgálat vezetése is.

Ha a szervezet legfőbb vezetője lennék, legalábbis elgondolkodnék azon, hogy felálljak-e, hiszen a rendszer, amit irányítok, nem véd megfelelően - mondta Földi László.

Sokan besározódnak majd a lehallgatási ügy kapcsán. Ha ez egy előkészített akció volt, akkor az előkészítés rosszul sikerült, mert nincsenek benne fékek - vélekedett a szakértő. Megjegyezte: az ország védelme sérülni fog, ha a titkosszolgálatokat emiatt a porba taszítják, ez pedig senkinek sem lehet érdeke.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást