Szent-Iványi: Az SZDSZ nem veti el az előrehozott választások ötletét

Infostart
2008. szeptember 24. 17:17
A szabad demokrata Szent-Iványi István szerint nincs szó a koalícióba való visszatérésről, továbbra sem békélnek meg Gyurcsány Ferenccel. Az SZDSZ Országos Tanácsának elnöki posztjára pályázó EP-képviselő az InfoRádiónak azt mondta: figyelembe kell venniük, hogy az MSZP ragaszkodik a miniszterelnök személyéhez, azonban az előre hozott választásokat továbbra sem vetik el.

Nem tér vissza a koalícióba, és arról sincs szó, hogy a Fidesszel szövetkezne az SZDSZ, amint azt néhány baloldali médium felvetette - mondta el az InfoRádiónak Szent-Iványi István. Az SZDSZ Országos Tanácsának elnöki posztjára pályázó EP-képviselő hozzátette, folyamatosan egyeztetnek a politikai élet meghatározó szereplőivel, mivel szeretnék, ha az ország működőképes maradna.

Szent-Iványi leszögezte ugyanakkor, az SZDSZ ellenzéki párt, nem vesz részt a kormány munkájában. Másrészt úgy látja, különleges helyzet van most Magyarországon, mert a kormánynak nincs többsége. Szerinte ez egyedülálló lehetőség az ellenzéki pártok számára, mivel soha ekkora lehetőségük nem volt arra, hogy a döntéseket befolyásolják.

Így lehetőséget nyújt ez a szerep arra, hogy az ország érdekében fontos döntések szülessenek - vélekedik a szabad demokrata politikus. Megjegyezte, itt elsősorban az adótörvényekre és a költségvetésre gondol.

Viszont ha nem találnak megfelelő partnert ahhoz, hogy érdemi változások induljanak meg január elsejével, amelyek pozitívan befolyásolják a gazdasági életet és az életszínvonalat, akkor valóban előállhat olyan helyzet, hogy nem marad más, mint az előrehozott választások kiírása - jelentette ki Szent-Iványi István.

"Továbbra sem békélünk meg Gyurcsány Ferenc személyével, mivel nincs parlamenti többsége, sem társadalmi támogatottsága" - figyelmeztett a politikus. Azonban, mint mondta, "alkalmazkodunk a realitásokhoz, miszerint az MSZP ragaszkodik az ő személyéhez".

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást