Javul a rákbetegekek ellátása, de kevés a szakorvos

Infostart
2008. szeptember 24. 16:23
Az egészségügyi tárca országszerte átszervezi a rákbetegek ellátásának finanszírozását, és az Országos Onkológiai Intézet ősztől több beteget tud ellátni-jelentette be az InfoRádió kérdésére az Intézet főigazgatója. Kásler Miklós hozzátette: a korszerű, uniós normáknak megfelelő onkológiai ellátás kialakításának legfőbb akadálya az orvosok, különösen a patológusok hiánya.

Az Országos Onkológiai Intézet az egészségügyi tárca korrekcióinak köszönhetően több beteget tud finanszírozott körülmények között ellátni, így 4 százalékkal növekedhet a kezelések száma - mondta az InfoRádiónak az intézet főigazgatója, aki hozzátett: már tavaly is ugyanennyivel nőtt a betegforgalom.

Kásler Miklós elmondta azt is: évente 600 ambuláns beteget látnak el az intézetben, ahova 16-17 ezer új fekvőbeteg jelentkezik.

Az Onkológiai Intézet vezetője hangsúlyozta: most kell kiépíteni azt a struktúrát és tevékenységi kört, amely a következő évtizedet meghatározza. A szakember szerint ugyanis a genomot és a gének kölcsönhatását vizsgáló tudományban, a genomikában olyan információrobbanás zajlott le, amely teljesen új alapokra helyezi a tumorok besorolását és a terápiás stratégiát.

Ki kell alakítani azt a centralizált ellátórendszert, ahol minden adott ahhoz, hogy a beteget érdemben lehessen ellátni - mondta Kásler Miklós, aki szerint el kell mozdulni a statisztikai alapokon folytatott onkológiai kezelésektől, és a genomikai vizsgálatra alapozott korszerű terápia felé kell elmozdulni.

Ugyanakkor jelentős problémának tartja a patológusok hiányát, és azt, hogy nagyon kevés helyen végzik a tumorszövet génszintű vizsgálatát.

Nem lehet ott fejleszteni, ahol nincsen megfelelő szakemberháttér, mert a betegre nézve ez akár fatális is lehet - hangsúlyozta az Onkológiai intézet vezérigazgatója.

Hanganyag: Torda Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást