Az Alkotmánybíróság döntése miatt nem változik a kórházi ágyszám

Infostart
2008. szeptember 24. 11:08
Az Egészségügyi Minisztérium tudomásul veszi az Alkotmánybíróság döntését, amellyel megsemmisítette a kórházi ágyszámok meghatározásáról szóló, 2006-ban kihirdetett törvény egyes rendelkezéseit. A közlemény szerint a tárca vizsgálja, milyen jogszabályi kötelezettséget ró rá a a határozat.

Az Egészségügyi Minisztérium tanulmányozza az Alkotmánybíróság azon határozatát, amely a kórháztörvényre vonatkozik. A tárca azonban a közleményében hangsúlyozza: örül annak, hogy a jogszabály egészének megsemmisítésére irányuló beadványokat az Ab elutasította, így a testület szerint a jogszabály egésze nem sérti a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jogot.

A közleményben ugyanakkor a minisztérium hozzáteszi: az Alkotmánybíróság döntése visszamenőleges hatályú rendelkezést nem tartalmaz, kizárólag a jövőre nézve tesz megállapításokat, ezért a 2006-ban született törvény alapján meghatározott kórházi ágyszám, és a finanszírozási szerződésben foglaltak változatlanul érvényben maradnak.

Ezáltal a közfinanszírozott egészségügyi ellátórendszer jelenlegi struktúráját a döntés nem érinti.

A tárca végül megjegyzi: az Ab határozatából adódó jogszabályi kötelezettségeknek az ősz folyamán törvénymódosítással fog eleget tenni.

Az újraszabályozás során arra törekednek, hogy az egészségügyi ellátórendszer az ellátási szükségleteknek megfeleljen, garantálja a méltányos és igazságos hozzáférést az ellátásokhoz. Ugyanakkor a minisztérium biztosítani kívánja azt is, hogy az új struktúra elegendően rugalmas és alkalmazkodó képes legyen.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást