Veszélytelen könnygáz nem létezik - mondja a toxikológus

Infostart
2008. szeptember 23. 16:41
A könnygáz belélegzése okozhat különböző tüneteket, de rosszullét miatt senki sem került kórházba a hétvégi utcai zavarások után - mondta az InfoRádiónak a Péterfy Sándor Utcai Kórház toxikológusa. Zacher Gábor hozzátette: úgy tudják, hogy a rendőrség a korábbiaknál erősebb hatóanyagú könnygázt használt a hétvégén, amely akár halált is okozhat, ha közelről, nagy mennyiségben lélegzik be.

Senki sem jelentkezett a Péterfy Sándor Utcai Kórház toxikológiai osztályán azért, mert egészségkárosodást szenvedett a könnygáztól a hétvégén - mondta az InfoRádiónak Zacher Gábor, az intézmény főorvosa. A toxikológus hozzátette: telefonon néhányan megkeresték a kórházat, hogy érdeklődjenek.

A szakértő hallott olyan híreket, miszerint a rendőrség ez alkalommal nem az eddig használt malononitrilt, paprika- vagy borssprayt, hanem a dibenzo-xazepin (CR) nevű anyagot vetette be. Ez a szakirodalom szerint is okozhat komolyabb légúti problémákat - jegyezte meg a toxikológus.

A toxikológus szerint nem valószínű, hogy a CR belélegzésének hatására - mint arról néhányan beszámoltak - vért hányna valaki. Inkább arról lehetett szó, hogy a száj nyálkahártyája és a légutak megsérültek, az erőltetett köhögés miatt a köpet véressé vált.

A CR nagy töménységben, közelről belélegezve egyébként akár halált is okozhat, hiszen hatására például toxikus tüdővizenyő alakulhat ki - magyarázta Zacher Gábor. Hangsúlyozva: nagyon kis százalékban fordulnak elő olyan szövődmények, amelyek a betegek életét veszélyeztetnék.

Az elmúlt évek zavargásai után több embert vittek be a Péterfy Sándor Utcai Kórházba a rendőrség által bevetett könnygáz miatti kialakult felsőlégúti panaszokkal, gyulladásos szemelváltozásokkal. Huszonnégy óránál tovább egyetlen beteg sem maradt az intézményben - fűzte hozzá Zacher Gábor.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást