Netokrácia: azok a nyertesek, akik eszközt csinálnak az internetből

Infostart
2008. szeptember 22. 17:27
Az interaktív technológiák teljesen átalakítják a hagyományos társadalmakat, mások alkotják az uralkodó osztályt, és mások lesznek a vesztesek - erről beszélt Budapesten Aleksander Bard svéd szociológus-politológus közgazdász, a Netokrácia: élet a kapitalizmus után című világsikerű könyv szerzője. Az elemzést 11 nyelvre fordították le, a professzor az Ybl Klub meghívására jött Magyarországra.

A feudalizmusban voltak földesurak és parasztság, a kapitalizmusban burzsoázia és munkásosztály. Most az internet határozza meg az új formációkat. Mindenki használja az internetet, ezért az elkülönülés alapját az adja, hogy ki hogyan használja a világhálót.

A nyertesek azok lesznek, akik eszközt csinálnak az internetből, saját kapcsolati hálójukat építik fel, így előnyre tesznek szert. Õk az új osztály, a netokraták. Máris látni, ahogy átveszik a hatalmat a többiektől.

Barack Obama az első netokrata politikus, aki pénzt és támogatást gyűjtött az interneten, míg John McCain kampánya csak késve kezdte alkalmazni ezt a módszert. Obama soha nem lett volna még jelölt sem az internet nélkül. Először volt népszerű a neten, és csak utána fedezte őt és családját fel a nyomtatott sajtó.

Ugyanígy, a Microsoft az utolsó nagy ipari vállalatcsoport a régi időkből, szoktam mondani az előadásaimban, a termékeit meg lehet venni az üzletben. A Google nem állít elő semmi fizikailag megfoghatót, a pénzt a kapcsolati hálók kiépítése hozza számára. A kihelyezett reklámokért is csak akkor kell náluk fizetni, ha valaki azokra rákattintott, mert érdekli - ez egy klasszikus példája a netokratikus cégműködésnek.

Ez hívják informacionalizmusnak?

Ezt a kifejezést használják a szociológusok az új típusú társadalom leírására, amelyben az interaktív technológiák jelentik a kommunikáció fő formáját. Az alsóbb osztályok az egyszerű fogyasztók, hiszen még a legszegényebbek is fogyasztanak a túlélésért. A tipikus fogyasztó a TV előtt ül vagy komputerjátékokat játszik, de nem épít kapcsolatokat, csak szórakozik.

És ez veszélyes?

Kimarad és lemarad. Nem lesz sikeres, nem fog megházasodni.

Ezt szó szerint érti?

Pontosan, hiszen a legtöbb házassággal végződő ismeretséget a világhálón kötik majd. Már ma is sokan az interneten találnak partnert. A legtöbb tizenéves már ma is csak akkor találkozik valakivel, ha előtte megbeszélték vagy lelevelezték a neten. Az interneten hozzák a döntéseket. A mobiltelefonokba épített naptárfunkció is ugyanez, minden döntésben benne van, enélkül minden ellehetetlenül. Jó világ jön azoknak, akiknek jó kapcsolatépítő készségük van. A többiek, akiknek a kézügyességük jobb vagy jobban tudnak gyárat építeni - nekik nehezebb lesz. Másféle tehetségekre lesz szükség, mint korábban.

Milyen veszélyeket rejt az új alsóbb osztályok megjelenése?

Veszélyes, hogy a frusztrált lemaradók a kisebbségeken töltik majd ki a dühüket - a magyarok például a cigányokon. Hiszen akikre dühösek, azok ellen nem tehetnek semmit, nem üthetik meg őket, hiszen azt sem tudják, hol vannak fizikai valójukban. Ezért minden kormánynak, a magyarnak is, az a feladata, hogy minél több emberhez juttassa el olcsón a szélessávú internetet. Ez kulcsfontosságú politikai lépés.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást