30 milliárdos bevételt remél a kormány a Robin Hood-adóból - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2008. szeptember 22. 19:08
Minden energiatermelő cégre kivetné a kormány az úgynevezett Robin Hood-adót - közölte a pénzügyminiszter. Veres János hozzátette: az új szabály jövőre azokra a cégekre vonatkozna, amelyek árbevételének több mint 50 százaléka energia előállításból származik.

A kormány tervei szerint ebből az adónemből jövőre 30 milliárd forint folyna be. A távhő-támogatásról szóló törvényjavaslat, amelyben az energiaszolgáltatók megadóztatása is szerepel, a tervek szerint januárban lép életbe. Napirend előtt, a parlamentben szintén szóba került a távhő-támogatás. Mint a reagálásokból kiderült, a törvénytervezetet egyik ellenzéki párt sem támogatja. Korábban a házbizottság úgy döntött, nem veszi napirendre az Országgyűlés a Fidesz javaslatát, hogy szavazzanak a miniszterelnök által korábban nyilvánosságra hozott Megegyezés című programról. Szili Katalin házelnök közölte: az alkotmányügyi bizottság szerint az előterjesztés nincs abban az állapotban, hogy dönteni lehessen róla. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor úgy vélte: Gyurcsány Ferenc továbbra sem meri megengedni, hogy a programról vita és szavazás legyen az Országgyűlésben, mert nyilvánvalóan nem kapna többséget.

30-40 milliárd a gazdaság fehéredéséből

30-40 milliárd forint költségvetési többletbevétel keletkezett az év első felében az adó- és járulékbevételek növekedéséből - közölte a Joint Venture Szövetség elnöke. Fekete István, a miniszterelnök által felkért, a gazdaság kifehéredését vizsgáló bizottság tagja az InfoRádióban úgy fogalmazott: az adócsökkentés önmagában nem oldja meg a feketegazdaság felszámolását. Hangsúlyozta: olyan speciális adóbíróságok felállítására lenne szükség, amelyek megakadályozzák, hogy az adótartozási ügyek több évig húzódhassanak.

Jogszerűen oszlatott a rendőrség

Jogszerűen oszlatta fel a rendőrség szombaton a budapesti Szabadság téri demonstrációt - közölte az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté emlékeztetett arra: közvetlen támadás érte a rendezvény helyszínét biztosító rendőröket, a megmozdulás elveszítette békés jellegét, ezért azt jogszerűen oszlatták fel. A rendzavarás során tizenöt embert állítottak elő.

Panelben szelektálja a hulladékot "mikrobi"

Bemutatta Budapest első szelektív panel projektjét a gazdagréti lakótelep egyik épületében Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter. A projekt az Öko-Pannon kht. és a XI. kerületi önkormányzat közös finanszírozásával valósult meg, mintegy 1,6 millió forintból, és további 5 hasonló berendezés kiépítését készítik elő.

Kényszerszabadságon a Zalabaromfi dolgozói

Péntekig meghosszabbították a Zalabaromfi cégcsoport 700 dolgozójának kényszerszabadságát - közölte a helyi szakszervezet vezetője. Horváth László emlékeztetett arra: pénteken lejárt a korábban elrendelt leállás határideje, a cégvezetés azonban ismét szabadságolta a munkavállalókat. Közben a pénzügyi nehézségekkel küzdő cégcsoport igazgatósága jelezte, hogy kedden döntenek a további lépésekről.

Magyarországra települ az Acer

Csehországból Magyarországra telepíti az asztali gépek összeszerelő üzemét a tajvani Acer. Az elektronikai cég magyarországi marketing és pr vezetője megerősítette az erről szóló sajtóinformációkat, de részleteket nem mondott a tervezett beruházásról. Szalay Balázs arról sem kívánt beszélni, hogy miért döntöttek a költözés mellett.

Nemzetközi repülőteret építenek Székesfehérváron

Megkezdődhet a Székesfehérvár melletti Alba Airporton a nemzetközi repülőtér építése, miután megkapták a jogerős létesítési engedélyt - közölte a légikikötő egyik tulajdonosa. A létesítmény - amelyet a tervek szerint 2010 első félévében nyitnak meg - elsősorban fapados és charter repülőgépeket szolgál majd ki. Az Alba Airport lehet Ferihegy után az ország második legnagyobb repülőtere.

Szerdától olcsóbb az üzemanyag

Csökkennek az üzemanyagárak szerdán - közölte a portfolio.hu elemzője. Takács Szabolcs az InfoRádióban elmondta: a benzin 8 forinttal, a gázolaj 4 forinttal lesz olcsóbb. A benzin országos átlagos ára így újra 300 forint körül alakul, míg a gázolajé 308 forint lesz.

Magyarországra nem került kínai tejpor

Kínában a melamin-botrány miatt lemondott posztjáról az élelmiszerbiztonsági hivatal vezetője. Az ázsiai országban eddig 4 csecsemő halálát okozta a szennyezett tejpor, 13 ezer gyereket kórházban ápolnak, a fertőzöttek száma több mint 54 ezer. A hongkongi kormány korábban bejelentette: kis mennyiségű melamint találtak a Nestlé egyik tejkészítményében. Suhajda Krisztina, a svájci cég magyarországi leányvállalatának kommunikációs igazgatója az InfoRádióban elmondta: Kínából sem tápszert, sem alapanyagot nem importálnak Európába, ezért az itt kapható termékek teljesen biztonságosak.

Aszo Taro lesz a japán kormányfő

Japánban Aszo Taro volt külügyminisztert választotta meg pártelnöknek és miniszterelnök-jelöltjének a kormányzó jobboldali Liberális Demokrata Párt. A szavazáson a politikai erő parlamenti képviselői és a helyi alapszervezetek tagjai vettek részt. A várakozások szerint a 68 éves konzervatív politikust választja meg a japán parlament a lemondott Fukuda Jaszuo miniszterelnök utódjának.

478 karátos gyémántot találtak

A világ egyik legnagyobb tiszta gyémántját találták meg Lesotho egyik bányájában. Antwerpeni szakértők szerint a szinte teljesen hibátlan, 478 karátos, különleges színű kőből lehet a történelem legnagyobb D színű - a legtisztább fehér - csiszolt gyémántja.