Sió: Befejeződik a Nemzeti Tankönyvkiadó elkótyavetyélése

InfoRádió / MTI
2008. szeptember 21. 12:32
Elfogadhatatlannak tartja a Nemzeti Tankönyvkiadó még állami tulajdonban lévő részének tervezett eladását a Fidesz. Az ellenzéki párt oktatási munkacsoportjának vezetője, Sió László úgy véli: a még állami tulajdonban lévő 25 százalék plusz egy szavazat elvesztése veszélyezteti a közoktatási fejlesztéseket, és jelentős drágulást is eredményezhet a tankönyvpiacon.

Sió László emlékeztetett: szeptember 17-én a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács döntött arról, hogy nyilvános, egyfordulós pályázaton értékesíti a tankönyvkiadó még állami tulajdonú részét.

Erre a lépésre úgy kerülhetett sor, hogy a Nemzeti Tankönyvkiadót kivették azon cégek köréből, amelyek egészét vagy egy részét tartós állami tulajdonban kell tartani. A 25 százalék plusz egy részvény eladása - tette hozzá a politikus - egy csütörtöki sajtóhírből derült ki.

A Fidesz oktatási munkacsoportjának vezetője szerint e lépéssel a Nemzeti Tankönyvkiadó "elkótyavetyélése" befejeződik. A kár - hangsúlyozta - több milliárd forint, ami részben az alacsony eladási ár, részben pedig az azóta elmaradt nyereség miatt érte az államot, illetve az adófizetőket.