Szigorúbb szabályozási terv a Belső-Erzsébetvárosra

InfoRádió / MTI
2008. szeptember 19. 17:41
Az eddiginél szigorúbb szabályozási tervet fogadott el a Belső-Erzsébetvárosra pénteken a főváros VII. kerületének képviselő-testülete - közölte Gergely József alpolgármester. A Nagydiófa Egyesület szerint az új szabályozás törvénytelen, ezért a szervezet az ügyészséghez fordul.

A péntektől hatályos terv egységesen szabályozza a régi pesti zsidónegyedet is magában foglaló városrészt, az értékmegőrzésre és az ott élők életminőségének, lakhatási feltételeinek javítására helyezve a fő hangsúlyt - közölte az alpolgármester.

A terv lényegesen szigorúbb az eddigieknél, például nincsenek benne kötelező bontások, inkább rehabilitáló jellegű, az építési feltételek pedig sokat szigorodtak - tette hozzá Gergely József

Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy jogerős bontási engedélyt az önkormányzat nem vonhat vissza, ehhez az állam segítségére volna szükség, ugyanúgy, mint a felújítások finanszírozásában. "Ebben élni fogunk a felterjesztési jogunkkal" - jelezte.

Bakó Katalin, a Nagydiófa Egyesület titkára az új szabályozási tervvel kapcsolatban azt mondta, hogy az több pontban is törvénytelen. "Az a gyanúnk, hogy a VII. kerületi és a Fővárosi Önkormányzat azt a látszatot akarja kelteni, hogy a fővároson átment ez a szabályozás" - fűzte hozzá.

Világörökségi területtel kapcsolatos terv esetén a főpolgármesternek egyetértési joga van, ám Demszky Gábor ehhez a tervhez nem adta egyetértését, ennek hiányában helyi szabályozási tervet elfogadni érvénytelen és jogellenes - közölte.

A szervezet az ügyészséghez fordul, kérve, hogy vizsgálják felül az előterjesztéseket és a Fővárosi Közgyűlés jegyzőkönyvét, mert álláspontja szerint szándékosan megtévesztették a közgyűlést, a közvéleményt és a sajtót.

Az UNESCO Világörökség Bizottsága nyáron tartott ülésén aggodalmát fejezte ki a belső-erzsébetvárosi régi zsidónegyedben folyó bontások és építkezések miatt. A bizottság konkrét lépéseket vár a magyar államtól az Andrássy úti világörökségi helyszín védőzónájában lévő terület megóvása érdekében, ezért felkérte a magyar hatóságokat: vizsgálják meg újra egyenként a kiadott bontási engedélyeket, hogy azok birtokosaival megegyezés születhessen az épített örökség megőrzésére.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást