Közegészségügyi vészhelyzet az Alzheimer-kór miatt

Infostart
2008. szeptember 19. 09:00
Közegészségügyi és szociális vészhelyzet fenyegeti az idősödő társadalmakat: 2050-re a szellemi hanyatlásban szenvedők száma eléri a 100 milliót, az esetek kétharmadáért az Alzheimer-betegség a felelős - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem Demencia Központjának szakmai vezetője.

Az idős emberek száma egyre nő, márpedig a XXI. század első számú népegészségügyi problémájának tartott Alzheimer-kór legnagyobb kockázati tényezője az életkor előrehaladása, a betegség megelőzése és kezelése pedig nem megoldott - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai Klinikája Demencia Központjának szakmai vezetője.

Az orvostudomány egyelőre a kór kialakulásának pontos okát sem ismeri, a legkorszerűbb készítmények pedig csak lassítani tudják a betegség progresszióját, teljes gyógyulást nem kínálnak - tette hozzá Rajna Péter.

Vannak bizonyos tényezők, amelyekről ma már tudják, hogy összefüggésben vannak az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatával, a magasabban képzett embereknél például ritkábban jelenik meg ez a betegség - magyarázta a professzor.

Az egészséges öregedés egy kissé véd a kórtól: az optimális vérnyomás, az ideális testsúly megtartása csökkenti a kockázatot, ám a betegség kóreredetéről ma sem tud többet az orvostudomány, mint húsz évvel ezelőtt - mondta Rajna Péter, aki a 77 ország betegszervezeteit tömörítő Nemzetközi Alzheimer Társaság által létrehozott Globális Alzheimer Charta aláírása előtt nyilatkozott.

Hanganyag: Torda Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást