Ismét sztrájkkal fenyeget a VDSZSZ

InfoRádió / MTI
2008. szeptember 19. 17:08
Akár a jövő hét vége előtt sztrájkba léphetnek a vasutasok, miután a pénteki egyeztetésen sem engedett a MÁV az álláspontjából - közölte Bárány Balázs, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) elnöke.

A szakszervezet tett gesztusokat a pénteki tárgyaláson - mondta az elnök, de a részleteket nem ismertette.

A MÁV nem engedhet az álláspontjából, miután a követeléseknek nincs gazdasági alapja - reagál Sigulinszki Tibor MÁV szóvivő az MTI-nek.

A VDSZSZ eredeti követelése 10 százalékos többlet béremelés a kiszervezett MÁV-társaságok munkavállalóinak a megajánlott 6,9 százalék felett, a MÁV Cargo privatizációs bevételéből 250 ezer forint kifizetése valamennyi vasutas számára.

Ez egészült ki azzal a követeléssel, hogy a korábban bezárásra szánt 38 vasúti szárnyvonalon maradjon meg a személyszállítás, a munkáltató 1,1 százalékos béremeléssel kompenzálja a vártnál magasabb inflációt, továbbá a MÁV-társaságoknál az idén ne legyen létszámleépítés munkáltatói érdekből.

Sigulinszki Tibor megerősítette: a munkaadó álláspontja változatlan, az irreális követeléseket sem a MÁV Zrt., sem leányvállalatai nem tudják teljesíteni. A tárgyalásokat jövő pénteken folytatják.

Ezzel szemben Bárány Balázs elmondta: szombaton szerettek volna egyeztetni, mivel a jövő hét pénteket túl távolinak tartják, a MÁV azonban elvetette ezt a lehetőséget.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bárány Balázs
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást