Fidesz-SZDSZ egységfront a Megegyezéssel szemben - a nap hírei

Infostart
2008. szeptember 18. 22:16
A Fidesz és az SZDSZ is támogatni fogja, hogy szavazzon az Országgyűlés a kormányfő Megegyezés című programjáról; újabb SZDSZ-es politikus bírálta nyíltan a párt vezetésének politikáját; leállították a világ legnagyobb részecskegyorsító berendezését.

A Fidesz és az SZDSZ is támogatni fogja, hogy szavazzon az Országgyűlés a kormányfő Megegyezés című programjáról, és mindkét párt elutasítja a javaslatcsomagot. Erről a legnagyobb ellenzéki párt elnöke beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában. Orbán Viktor a liberális párt elnökével tartott találkozóról elmondta: egyetértettek Fodor Gáborral a helyzet értékelésében, de a lehetséges megoldásokban nem. A volt miniszterelnök úgy vélte: a liberálisok félnek az előrehozott választásoktól, míg pártja szerint ez az egyetlen megoldás, vagyis az, hogy újra társadalmi és parlamenti támogatottsággal rendelkező, hiteles kormánya legyen Magyarországnak. Orbán Viktor azt mondta: az ország és a Fidesz érdeke azonos, a súlyos gazdasági és bizalmi válság felszámolása, valamint a növekedés gyorsítása. Szólt arról is, hogy ha Fidesz kormányra kerül, egyetlen tisztességes embernek sem kell tartania semmitől, de a bűnözőknek és a korrupciót elkövetőknek igen. Úgy fogalmazott: helyreállítják az alkotmányos rendet és a törvényességet.

Az SZDSZ és a Fidesz egyeztetésén Fodor Gábor liberális pártelnök azt javasolta, hogy fogadjanak el egy, a költségvetés túlköltekezését megakadályozó törvényt. Szerinte az ország legfőbb gondja az állam túlterjeszkedése, ezt lehetne megállítani a jogszabállyal. Arra a kérdésre, hogy szóba került-e a szakértői kormány kérdése a megbeszélésen, Fodor Gábor azt mondta: a kibontakozás útját keresik, és ehhez olyan kabinet kell, amely élvezi a parlament többségének támogatását.

Újabb szabad demokrata politikus bírálta nyíltan az SZDSZ vezetésének politikáját. Zugló polgármestere azt mondta: a Fodor Gábor-féle irányvonal korrekcióra szorul. Weinek Leonárd hangsúlyozta: nagy veszteségnek és figyelmeztetésnek tartja Gegesy Ferenc IX. kerületi polgármester távozását a pártból és az Országgyűlésből. Előzőleg Csécsei Béla, Józsefváros szabad demokrata polgármestere és Gusztos Péter ügyvivő is a jelenlegi politika megváltoztatását szorgalmazta.

Két egészségügyi intézmény fejlesztéséről döntött a kormány; a támogatást az Országos Onkológiai Intézet és a Váci Jávorszky Ödön Kórház kapja - jelentette be a kormányszóvivő. Budai Bernadett elmondta: a két intézmény összesen 8,3 milliárd forintos fejlesztési pénzhez jut, amelyből 7,4 milliárd uniós forrás, a többi önrész.A Magyar Orvosi Kamara 30 százalékos béremelést kér január 1-től az egészségügyben dolgozók számára. Éger István, a szervezet elnöke az InfoRádióban elmondta: amennyiben a kormány nem teljesíti a követelést, az orvosok tömegesen szerződést bontanak vagy sztrájkolnak. Az egészségügyi tárca válaszában közölte: az áprilisi megállapodás eredményeként 7,1 milliárd forint plusz forrást kaptak az orvosok.

Elutasította a Fővárosi Főügyészség az MDF elnökének feljelentését, amelyben Dávid Ibolya azt állította, hogy egy birtokába került hangfelvétel szerint a párt alelnöke, Almássy Kornél érintett lehet a személyére vonatkozó adatgyűjtésben. A döntést a főügyészség azzal indokolta, hogy nem valósult meg a magántitok jogosulatlan megismerésének bűntette és nem találtak más, bűncselekményre utaló jelet sem.

Cselényi László elnöki megbízatásának pályázat nélküli meghosszabbításáról döntött a Duna Televíziót felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöksége. Simkó János, a testület elnöke közölte: kétharmados többséggel hozták meg döntést. Cselényi László újabb 5 évig vezetheti a Duna Televíziót.

A kínai hatóságok melamint találtak három tejipari vállalat által forgalmazott tejben. Az állami televízió közleménye szerint a vállalatokat felszólították, hogy vonják ki termékeiket a forgalomból. Az újabb szennyezést egy országos vizsgálat során fedezték fel, amelyet a csecsemőtápszer-botrány után kezdtek a hatóságok. A szennyezett termék miatt már 4 kisgyermek halt meg. A megbetegedések száma meghaladja a 6200-at; 1300 gyermeket ápolnak kórházban, közülük több mint 150 állapota válságos.

A hűtőrendszer meghibásodása miatt leállították a Genf melletti nagy hadron-ütköztető gyűrűt, a világ legnagyobb részecskegyorsító berendezését. A létesítményt egy hete helyezték üzembe. Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet fizikusai szerint a szuperfolyékony héliummal működő hűtőrendszert még ezen a héten megjavítják. A szakemberek olyan körülményeket akarnak létrehozni, amelyek a világ fejlődésének egy nagyon korai szakaszában, az ősrobbanás után néhány milliomod másodperccel létezhettek.

665 ezer forintért kelt el az a kenulapát, amellyel Vajda Attila, Peking első magyar aranyérmese megnyerte az 1000 méteres számot az olimpián. A sportoló által dedikált relikvia kikiáltási ára 100 ezer forint volt. Az árverés bevételét a fővárosi, Tűzoltó utcai Gyermekklinika onkológia és hematológiai osztályának ajánlotta fel Vajda Attila.