Göncz: Az országnak pluszbevételei lesznek a Déli Áramlatból

Infostart
2008. szeptember 17. 22:30
Csak Magyarországon vált belpolitikai kérdéssé a Nabucco és a Déli Áramlat gázvezetékek ügye - mondta a külügyminiszter az évadnyitó tájékoztatóján. Göncz Kinga szerint Magyarország számára mindkét vezeték fontos, a Nabucco dupla forrásmegosztást jelent, a Déli Áramlatból pedig pluszbevételei lesznek az országnak. A tárcavezető beszélt az amerikai vízummentességről és a szlovák-magyar kapcsolatokról is.

A külügyminiszter szerint a Nabucco és a Déli Áramlat gázvezeték összesen 10 százalékkal növelheti a magyarországi gázbehozatalt.

Göncz Kinga az Európai Unió által támogatott Nabuccóval és az orosz építésű Déli Áramlattal kapcsolatos vitákról elmondta: az ügy csak Magyarországon váltott ki belpolitikai vitát. Hozzátette: a majdan közép-ázsiai forrást felhasználó Nabucco projektnek Magyarország az alapítója volt, és "egy ideje élére álltunk jól felfogott nemzeti érdekből", az uniós vezeték ugyanis duplán jelent diverzifikációt, a forrás is új és a vezeték is. A Déli Áramlattal kapcsolatban viszont hangsúlyozta: ez egy olasz-orosz tervezet, és elsődleges kedvezményezettjei az európai országok.

"Magyarország az egyik utolsó csatlakozója volt ennek a megállapodásnak, ami több országon megy keresztül, és amiért fontos: tranzitország leszünk, amiből bevételeink lesznek, és a tárolókapacitás szempontjából fontos nekünk. Ha több gáztárolási lehetőségünk van, az a mi energiabiztonságunkhoz is hozzájárul" - fejtette ki a tárcavezető.

Göncz Kinga megismételte, amit korábban már a kormányfő is hangsúlyozott, hogy a két gázvezetékprojekt jól megfér egymás mellett, sőt, erősíti is egymást.

A külügyminiszter az évadnyitó tájékoztatóján beszélt arról is, hogy Magyarország támogatja Grúzia és Ukrajna NATO-csatlakozását, és a szövetség decemberi csúcstalálkozóján szorgalmazni fogja, hogy a két országot meghívják a NATO úgynevezett előszobájába, azaz kapjon tagsági akciótervet.A külügyminiszter szerint Szlovákiának meg kell szüntetnie a magyarokkal szembeni kettős beszédet. Göncz Kinga kifejtette: amíg Robert Fico szlovák miniszterelnök rendre a két ország jó viszonyáról beszél, a kormányában lévő párt elnöke, Jan Slota becsmérlő kijelentéseket tesz Magyarországra.

"Jan Slotának a legfőbb mondanivalója a belpolitikában, aminek szomszédságpolitikai jelentősége is van, a magyarellenesség, de mindenfajta idegenellenesség. Menetrendszerűen mond olyanokat, amelyek elérik a gyűlöletbeszéd szintjét, és komolyan mérgezik a kapcsolatokat" - jelentette ki a külügyminiszter.

Göncz Kinga szerint a szlovák kormánynak óriási felelőssége van a két ország viszonyának romlásában, mert a Szlovák Nemzeti Párt tagja a kabinetnek. A miniszter úgy fogalmazott: Robert Fico miniszterelnök "halványan, vagy alig-alig határolódik el" Ján Slota kijelentéseitől.

A szlovák kormányfő a Népszabadságnak adott interjújában az erre irányuló kérdésre azt mondta, ő már többször elítélt mindenféle szélsőséges megnyilvánulást. Robert Fico egyébként úgy látja, ugyan jobb is lehetne, de nem olyan rossz az államközi és a politikai viszony Magyarország és Szlovákia között. Göncz Kinga szerint viszont pont ezen kellene javítani, mert a gazdasági és a civil kapcsolatok megfelelők.

A külügyminiszter kifejtette: Ján Slota kijelentései ciklusokon átívelően meghatározhatják a kapcsolatokat. Ilyen körülmények között nehéz hivatalos magyar-szlovák miniszterelnöki találkozót előkészíteni, ahogy egyelőre államfői találkozóra sem lehet számítani.