Török Gábor: A Fidesznek látványos akciókra van szüksége

Infostart
2008. szeptember 16. 20:42
A hétfői szavazás megerősítette Gyurcsány Ferenc kormányfő pozícióját, ezután nem érdemes a parlament önfeloszlatását kezdeményezniük az ellenzéki pártoknak, a Fidesznek azonban látványos akciókat kell tennie - véli Török Gábor politológus. A Vision Consulting igazgatója szerint az SZDSZ "átsegíti" az adótörvényeket és a költségvetést, hogy elkerülje az előrehozott választásokat.

A hétfői szavazás a parlamentről szólt, de politikailag Gyurcsány Ferenc megerősödését is jelentette - mondta az InfoRádiónak a Vision Consulting igazgatója.

Török Gábor szerit az országgyűlés feloszlatására tett javaslat egészen addig kétélű fegyver, amíg nem bizonytalan a kimenetele.

Ugyanakkor úgy véli: a Fideszen komoly nyomás van saját tábora részéről, hogy tegyen valamit az előrehozott választások érdekében, ezért gyakran látványos akciókat kell tenniük - ilyen az is, hogy bejelentették: november 15-én kezdeményezik az Országgyűlés feloszlatását.

Szerinte a Fidesznek komoly esélye van arra, hogy fegyelmezett parlamenti jelenléttel éket verjen a kormány működésébe. Például úgy, hogy bizonyos szavazásoknál átmennek az ellenzék kezdeményezte módosító javaslatok, vagy obstrukciós eszközökkel bizonyítja a nyilvánosság felé, hogy a kisebbségi kormány lényegesen nehezebben működik.

Három jövőkép 

Török Gábor úgy véli: három forgatókönyv létezik a kormányfő fejében a jövőt illetően. Az egyik szerint az adótörvények és a költségvetés az ellenzéki pártok megosztottsága okán néhány képviselő szavazatával átmegy a parlamenten.

A második forgatókönyv szerint a kormány formális megállapodást köt az ellenzék valamelyik pártjával (a legnagyobb eséllyel az SZDSZ-szel) az adótörvények és a költségvetés megszavazására.

A harmadik lehetőség, hogy módosítják a kormány összetételét, ez azonban Török Gábor szerint most nincs napirenden. 

Az SZDSZ átsegít, az MDF látszategységet produkál

Török Gábor hangsúlyozta: az SZDSZ ismert célja, hogy elkerülje a politikai választásokat, és hogy ne segítse hatalomra Orbán Viktort.

Úgy véli: a liberális pártnak olyan ellenzéki szerep maradt, amelyben lehetőség van a költségvetés és az adótörvények valamilyen formában történő átsegítésére.

Az MDF kapcsán elmondta: most ugyan sikerült látszategységet produkálnia, és nem került sor pártszakadásra, de ez meghatározza a párt jövőbeni politikáját. A politológus szerint a Fidesszel történő együttműködés 2010-ig biztosan lekerül a napirendről.

A legnagyobb kérdőjel az, hogy az MDF ezzel a politikával át tudja-e lépni a parlamenti küszöböt a választáson - mondta Török Gábor, aki szerint a 2009-es Európa Parlamenti választás ebből a szempontból iránymutató lesz.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Török Gábor a pártokról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Török Gábor a parlament önfeloszlatásáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást