"Tömegközlekedéssel sokkal gyorsabban megközelíthető Budapest, mint autóval"

Infostart
2008. szeptember 16. 15:16
Nemcsak az elővárosi vasúti közlekedés fejlesztése, hanem P+R parkolók létrehozása is kell ahhoz, hogy az emberek ne autóval, hanem tömegközlekedéssel utazzanak a fővárosban - hangzott el az Európai Mobilitási Hét nyitónapján. A BKV, és MÁV vezetője, valamint a főpolgármester-helyettes is arra hívta fel a figyelmet, hogy tömegközlekedéssel sokkal gyorsabban megközelíthető Budapest, mint autóval. A szakemberek ugyanakkor azt is hangsúlyozták: fejleszteni és korszerűsíteni kell a közlekedést.

Naponta 282 ezer autó igyekszik be Budapestre, 600 ezren jönnek dolgozni, tanulni, ügyeket intézni a fővárosba. Évente 80 ezer új autót adnak el Budapesten - mondta a főpolgármester-helyettes az Európai Mobilitás Hét nyitónapján.

Hagyó Miklós hozzátette: a Podmaniczky-terv tartalmazza, hogy a következő években csökkenteni kell a belső városrészek forgalmát, a külső részeken pedig kulturált átszállási körülményeket kell teremteni, hogy az ott élők is tudják használni a tömegközlekedést.

Ezért tárgyalásokat kezdtek a fővárosi agglomerációs térség településeinek vezetőivel azért, hogy a vasútállomások mellett épüljenek ki parkolók, hogy a fővárosba naponta bejáró dogozók ne terheljék tovább az amúgy is zsúfolt bevezető utakat.

A BKV vezérigazgatója szerint az új menetrendet már megszokták az utasok, bár továbbra is érkeznek panaszok a változások miatt a közlekedési társasághoz. Kocsis István szerint tudnak ezekről a panaszokról, vizsgálják ezeket, és ahol kell, ott változtatnak.

Ingyenes parkolók épülnek

A MÁV Start Zrt vezérigazgatója továbbra is fontosnak tartja az elővárosi vasút fejlesztését. Kozák Tamás azt mondta: várhatóan a jövő év elején érkeznek az újabb motorvonatok, de a vasút népszerűsítése érdekében tovább fejlesztik a jegyértékesítési rendszert és utastájékoztatást.

A XVII. kerület polgármestere szerint a jövő év tavaszig több parkolót is építenek a kerületben a vasúti megállók közelében. Ezek a parkolók ingyenesen lesznek használhatók - mondta Ríz Levente.

Az Európai Mobilitási Hét első napján gyorsasági versenyt rendeztek a szervezők; a XVII. kerületből egyszerre indultak el a reggeli csúcsidőben vasúttal és autóval.

A fővárost a leggyorsabban vasúttal és BKV-járattal lehetett megközelíteni, autóval pedig a legnehezebben Az Európai Mobilitási Hét 2002 óta minden év szeptember közepén kerül megrendezésre Európa szerte, így Magyarországon is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást