Parlament feloszlatása: egyhangú döntés a szavazásról

InfoRádió / MTI
2008. szeptember 15. 15:31
A képviselők hétfőn támogatták a házszabálytól való eltérést a parlament feloszlásáról szóló MDF-es indítvány ügyében. Tehát abban minden párt egyetértett, hogy a ház hétfőn szavazzon a javaslatról, de az MSZP és az SZDSZ már korábban jelezte, hogy nem támogatja a parlament feloszlását.

A parlament 371 igen szavazattal, nem szavazat és tartózkodás nélkül fogadta el a házszabálytól való eltérést.

Az MDF múlt csütörtöki kezdeményezése alapján a házbizottság hétfőn délelőtti rendkívüli ülésén döntött úgy, hogy az Országgyűlés házszabálytól eltéréssel tárgyalja, és még aznap, az őszi ülésszak első napján szavazzon is a parlament feloszlásáról szóló indítványukról. Gyurcsány Ferenc vasárnap kérte az MSZP-t, hogy támogassa a házszabálytól eltérést.

Vagyis abban minden párt egyetértett, hogy a ház hétfőn szavazzon a javaslatról, de az MSZP és az SZDSZ már korábban jelezte, hogy nem támogatja a parlament feloszlását.

A Ház további két házszabálytól eltérést támogatott: a Demokrácia Nemzetközi Napjáról szóló országgyűlési határozati javaslat, valamint a Magyar Honvédség részletes bontású létszámáról szóló javaslat esetében.