A kormány segítségül hívja Robin Hoodot

InfoRádió / MTI
2008. szeptember 15. 14:24
A kormány a Robin Hood-adót bevezetését tervezi - mondta Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásában. A kormányfő arról is beszélt, hogy elképzelhető, hogy bevezetik: ha az emberek számlát kérnek egy szolgáltatásról, és azt meg is tartják, akkor az áfát az év végén levonhatják az adójukból.

Speciális támogatást vezet be a kormány a távfűtéses lakásban lakók számára, figyelembe véve, kinek milyen a szociális helyzete - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn a parlamentben, napirend előtti felszólalásában.
A kormányfő szerint "oda kell fordulni a különböző energiacégekhez", és tőlük kell hozzájárulást kérni.

Mint mondta, a Robin Hood-adóra azért van szükség, mert több tízmilliárd forint kell a panellakásokban lakók támogatásához, akik jelenleg kétszer annyit fizetnek a fűtésért, mint az egyéni fűtést használók.

A következő két évben mindenkinek lehetővé kell tenni, hogy távfő-fogyasztása mérhető, szabályozható legyen, erre külön lesz forrás a költségvetésben - jelentette ki a miniszterelnök.

A miniszterelnök beszéde előtt a Fidesz-KDNP-frakciószövetség tagjai kivonultak az ülésteremből.

Gyurcsány Ferenc szerint elképzelhető, hogy bevezetik: ha az emberek számlát kérnek egy szolgáltatásról, és azt meg is tartják, akkor az áfát az év végén levonhatják az adójukból.

A miniszterelnök ezt azzal indokolta, hogy pozitív ösztönzőkkel kell megváltoztatni a rossz szokásokat, és ez is segíthet a gazdaság kifehérítésében.

Beszélt arról is, hogy a Megegyezés programja arról szól, hogy egymás sértegetése helyett egyezzenek meg fontos dolgokról. Durcáskodás, ultimátum-politika helyett, okos az embereket érintő kérdésekben egyezzünk meg - hangozatta.

Példaként említette, hogy megvizsgálták a KDNP családi adózásra vonatkozó javaslatát, de ez 10-15 ezer forintot elvenne a fiatal pályakezdőktől, ami nem vállalható. Hozzátette: az egykulcsos adóra vonatkozó indítványokat is folyamatosan elemzik.