Tömeges fegyverletétel az MDF-ben - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2008. szeptember 13. 21:00
Továbbra is megállapodást sürget a kormány adócsökkentési programjáról a miniszterelnök; Dávid Ibolyát választotta a Magyar Demokrata Fórum egyetlen elnökjelöltjévé a párt országos választmánya; közös állásfoglalás elfogadásával ért véget a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma - a nap legfontosabb hírei.
Évadnyitó

Továbbra is megállapodást sürget a kormány adócsökkentési programjáról a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc szocialista pártelnök az MSZP budapesti évadnyitó értekezletén úgy fogalmazott: azt szeretné, ha stabilabb alapon lehetne megegyezni az adócsomagról. Megismételte: a terhek mérséklését úgy kell megoldani, hogy az ne veszélyeztesse a szociális biztonságot. Simon Gábor, a párt országos választmányának elnöke arról beszélt: megállapodást szeretnének elérni az SZDSZ-szel és arra törekszenek, hogy parlamenti és társadalmi többséget szerezzenek a Megegyezés című program elfogadásához.

Burkolt adóemelés?

A Fidesz szerint a kis- és közepes vállalkozások működését, valamint a családok megélhetését is veszélyezteti a kormány jövő évi adótörvény-javaslata. Tállai András, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az InfoRádióban emlékeztetett arra: a kormány nemcsak a terhek csökkentésére, de adóemelésekre is készül a tervezet alapján. Úgy vélte: az adócsomag elfogadásához szükséges javaslatok többségét nem szavazza meg az Országgyűlés. A kormányszóvivő válaszában alaptalannak nevezte a Fidesz állításait. Daróczi Dávid azt mondta: jövőre csökkenek az adók és a járulékok, valamint emelkednek a reálbérek.

Újra szent a béke

Dávid Ibolyát választotta a Magyar Demokrata Fórum elnökjelöltjévé a párt országos választmánya, miután mind az öt kihívója visszalépett. Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese az InfoRádióban elmondta: először Almássy Kornél jelentette be, hogy nem indul az elnöki posztért. Hozzátette: a politikus nem indokolta visszalépését, csak arról beszélt röviden, megértette, hogy a megosztottság árt a pártnak. A bejelentés után Dávid Ibolya többi kihívója szintén visszalépett, így az országos választmány 66 szavazattal 17 ellenében a jelenlegi pártvezetőt jelölte az MDF elnökének. Pénteken Dávid Ibolya arra kérte Almássy Kornélt, hogy mondjon le párttagságáról és parlamenti mandátumáról, mert egy birtokába került hanganyag szerint köze lehet az őt érintő adatgyűjtési ügyhöz. Almássy Kornél ezután úgy nyilatkozott: nincs köze a botrányhoz, és zsarolással arra akarták rávenni, hogy lépjen vissza a párt elnökjelöltségétől.

A magánosítás ellen

A további privatizáció felfüggesztésére szólította fel a kormányt a KDNP. Semjén Zsolt, a párt elnöke és frakcióvezetője a pécsi kihelyezett frakcióülés után azt mondta: tudomása szerint már zajlik az energiaellátó rendszerek és a vízkészletek kezelése miatt fontos vízművek magánosításának előkészítése, és ennek beláthatatlan következményei lennének. Visegrádi üzenetek

Továbbra is hiányolja a pozsonyi kormány elhatárolódását a Szlovákiában tapasztalható magyarellenességtől Sólyom László államfő. A köztársasági elnök Pöstyénben, a visegrádi országok államfőinek tanácskozásán úgy fogalmazott: a magyar nyelv nyilvános használatának elutasítását mutató felmérés eredménye is más lett volna, ha a kormánytagok egyértelműen elhatárolódnak a magyarellenes jelenségektől. A tanácskozáson elítélték a Grúzia és Oroszország közötti konfliktust. Sólyom László azt mondta: Brüsszelnek a visegrádi országok álláspontját is figyelembe kell vennie a Moszkva és az unió közötti tárgyalások előkészítésénél.

Fókuszban a lobbiiroda

A határon átnyúló közlekedés fejlesztése is szerepel a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának közös állásfoglalásában. A határon túli magyar közösségek következő évi feladatairól szóló javaslatokat egyhangúlag fogadták el a Parlamentben tartott tanácskozáson. Szili Katalin házelnök megismételte: az állásfoglalásban szerepel a brüsszeli magyar lobbiiroda létrehozása is, amely a többi között a határ menti infrastruktúra fejlesztését segítheti.

Paralimpiai eredmények

A 14. helyen fejezte be vitorlásversenyét Pegán Zoltán a pekingi paralimpián. A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a tervezett három szakaszból csak kettőt tudtak megrendezni, ezért végül eggyel kevesebb futam után hirdették ki az összetett végeredményt. Úszásban Bencsura Zoltán és Ráczkó Gitta egyaránt 50 méter pillangón indult és mindketten kilencedikek lettek. A játékokon eddig 69 ország versenyzői végeztek dobogós helyen, Magyarország egy arany- és négy bronzéremmel a 45. a táblázaton.

Kivonulnak

Kivonta katonáit az orosz hadsereg a grúziai Poti kikötőváros térségéből. Moszkva hétfőn kötött megállapodást az Európai Unióval arról, hogy szeptember 15-ig felszámolja megfigyelőállásait ebben a körzetben. Az AFP francia hírügynökség úgy tudja, hogy az orosz haderő katonái Abháziába mennek, majd onnan térnek vissza Oroszországba.

Ike partra szállt

Elérte Texas sűrűn lakott part menti területeit az Ike hurrikán. A kettes fokozatba sorolt forgószél óránkénti 175 kilométeres sebességgel csapott le Galvestonra. A 60 ezer lakosú város központjában teljesen körülvette az épületeket a víz, de az embereknek sikerült időben elhagyniuk a települést. Houstonban és környékén több mint 4 millió ember otthonában szünetel az áramszolgáltatás.