Idénre jósolták Gyurcsány Ferenc bukását

Infostart
2008. szeptember 13. 10:31
Korábban egy szocialista és egy fideszes politikus is erre az évre jósolta a kormányfő bukását. Matolcsy György, az Orbán-kormány gazdasági minisztere 2006 nyarán jelentette ki, hogy a miniszterelnök 2008-ban megbukhat. Két évvel ezelőtt egy szocialista választmányi tag, Sipos József is a kormányfő esetleges leváltásáról nyilatkozott.

Matolcsy György, a Fidesz parlamenti képviselője 2006 nyarán azt mondta: a megszorítások nem járnak majd a tervezett eredménnyel, így újabb és újabb "csomagokra" lesz szükség, ami magával hozhatja a miniszterelnök bukását.

Az Orbán-kormány utolsó gazdasági minisztere a Heti Válasznak adott 2006-os interjúban új nemzeti kerekasztal összehívására és nemzeti megállapodásra tett javaslatot. Matolcsy György szerint erre azért van szükség, mert a gazdaság válsága olyan mély, hogy a politikai elit nem képes azt saját maga kezelni.

A politikus elismerte, hogy nincs fogadókészség a javaslataira, de szerinte "eljön majd a kijózanodás pillanata". Az ellenzéki politikus úgy látta 2006-ban: az elhibázott gazdaságpolitika miatt újabb és egyre nagyobb megszorítások jöhetnek, a várhatóan legnagyobb, a 2008-as Gyurcsány-csomag pedig magával hozhatja a miniszterelnök bukását.

Támadás belülről

Sipos József történész, az MSZP társadalompolitikai tagozatának akkori ügyvivője nemcsak azzal vált híressé, hogy az MSZP Országos Választmányának két évvel ezelőtti zárt tanácskozására beengedte a Magyar Rádió tudósítóját, hanem azzal is, hogy bírálta a megszorításokat. Sipos a kritikával odáig ment, hogy Gyurcsány Ferenc esetleges menesztését is a lehetséges forgatókönyvek között említette.

A Sipos József által beengedett újságíró felvételt készített, amelyet aztán a közrádió honlapján közzétettek. A zárt ülésen elhangzottak miatt Lamperth Mónika és Szekeres Imre is magyarázkodni kényszerült.

A politikus 2006. szeptember 9-i beszédében, a népi baloldal tanácskozásán arra hívta fel a figyelmet, hogy a megszorításoknak kevésbé a szegényebb rétegeket, sokkal inkább a rendszerváltozás után meggazdagodott embereket kellene sújtania.

Sipos József szerint a választásokon győztes MSZP-SZDSZ-koalíció szíve joga, hogy a ciklus alatt átalakítsa kormányát. Hozzátette: egy miniszterelnök-cserét is elképzelhetőnek tart.

A társadalompolitikai tagozat korábbi ügyvivője a zárt ülésen történtek miatt lemondott tisztségéről, sőt a választmányi tagságáról is. Mivel kárt okozott a szocialista pártnak, Sipos Józsefet később többségi döntéssel kizárták a pártból, ám tavaly februárban az MSZP kongresszusa úgy döntött, hogy a politikus mégis maradhat.

Szerző: Kovács András István