"Hamarosan kiderül, meddig terjed Gyurcsány Ferenc rugalmassága"

Infostart
2008. szeptember 13. 10:51
Az adótörvényekről szóló szavazás vízválasztó lehet - mondta az SZDSZ európai parlamenti képviselője az InfoRádió Aréna című műsorában. Szent-Iványi István hozzátette: ha az adótörvényeket nem fogadja el a parlament, akkor lehet, hogy a költségvetés decemberi benyújtására már új kormányt kell alakítani.

A politikus úgy fogalmazott: az adótörvények sorsa nagyon sok mindent eldönt, alakulhatnak úgy a dolgok, hogy már nincs értelme a költségvetéssel foglalkozni.

A lehetséges forgatókönyvekről Szent-Iványi István azt mondta: nem lenne jó az országnak, ha többség híján érvényben maradnának a jelenlegi adótörvények, de ez még teremtene lehetetlen állapotokat. Szerinte más a helyzet a büdzsével, mert ugyan annak hiányára is van technikai szabály - havonta az előző évi költségvetési kiadás tizenkettedét lehet folyósítani -, de ez teljesen működésképtelen egy olyan országban, ahol 7 százalékos az infláció, mivel ez a pénz sok területen a működési költségeket sem fedezné.

Ha ez bekövetkezne, akkor is lenne még esély a szakértői kormányra, de igazából ez már olyan fokú működésképtelenséget jelezne, ami az előrehozott választásokat valószínűsíti - vélekedett az európai parlamenti képviselő.

Az SZDSZ álláspontjáról kijelentette: egyelőre azt várják, hogyan reagálnak a pártok a beterjesztett javaslatokra, például az adótörvényekre. Megjegyezte: ezen a területen kicsi az esélye annak, hogy ellenzéki összefogás jöjjön létre.

A kormányfő Megegyezés című javaslatcsomagjáról Szent-Iványi István kifejtette: a miniszterelnök kezdetben meglehetősen merev volt ebben a tekintetben, de most már azt mondja, hogy a programot tárgyalási alapnak tekinti. Hamarosan kiderül, meddig terjed Gyurcsány Ferenc rugalmassága - tette hozzá.

Cselekvőképesség

Az európai parlamenti képviselő szólt arról is: fontos, hogy cselekvőképes kormánya legyen az országnak, mert nagyon sok kárt okoz, ha hosszú időn keresztül nem történik semmi.

Ugyanakkor számolni kell azzal, hogy az előrehozott választások is sok-sok hónapot jelentenek, egyrészt a három hónapos kampányidőszak, másrészt az új kormány megalakulásának időszükséglete miatt - hívta fel a figyelmet.

Szent-Iványi István kijelentette: nem lehet kizárni az előrehozott választásokat, probléma ugyanakkor, hogy a liberálisok nemcsak Gyurcsány Ferenc programjával elégedetlenek, hanem a másik oldalon, a Fidesznél sem látják azokat az elképzeléseket, amelyek megvalósulását örömmel segítenék elő.

Jobbnak tartanánk, ha létrejönne egy olyan megállapodás, akár a volt koalíciós pártok, akár az ellenzék között, amely lehetővé tenné, hogy egy átvezető, szakértői kormány előkészítse a terepet, így a választásoknak nem egy végletekig kiélezett helyzetben vágna bele az ország - fejtette ki a politikus.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az adótörvényekrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
A cselekvõképes kormányról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást