Gyurcsány leszámol a magyar öszvérrel

Infostart
2008. szeptember 13. 13:32
A parlamenti pártok programjait hiányolja az MSZP elnöke. Gyurcsány Ferenc a párt politikai évadnyitóján azt mondta: ma egyedül a szocialistáknak van leírt, rendezett és vitára alkalmas programja. A miniszterelnök szerint a következő két évben már érzékelhető lesz az elmúlt két év küzdelmének az eredménye.

A szocialista párt elnöke parlamenti támogatást kért a két hete publikált Megegyezés című programhoz. Gyurcsány Ferenc az MSZP politikai évadnyitó munkaértekezletén hiányolta a többi politikai erő elképzelését, szerinte pedig a hallgatás most nemhogy nem kifizetődő, de kártékony is.

"Ma leírt programmal kizárólag az MSZP rendelkezik. Mások azt mondják, szeretnének többet, erősebbet, nagyobbat, szebbet, radikálisabbat, kisebbet. Ez jó, de mit? Mit, drága kollégák? Tessék megmondani. Akinek annyira fontos a népfenség elve, aki állandóan a népre hivatkozik, az ne bennünket biztasson bátrabb politikára, hanem maga ne legyen olyan gyáva, hogy nem meri megmondani, hogy mit akar" - fogalmazott a pártelnök-miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc szerint a magyar választópolgárok sokasága a magyar öszvér illúziójában él. A pártelnök kifejtette: nem lehet egyszerre olyan magas fizetéseket adni, mint Dániában, és olyan kevés adót fizetni, mint Írországban. Szerinte sokan ezt várják a kormánytól. A miniszterelnök mindettől függetlenül azt mondta, a terheket mérsékelni kell.

"Adócsökkentésre szükség van, sőt, a lehető legnagyobb adócsökkentésre van szükség. Minden egyes lépésnél azt kell megvizsgálni, hogy az adócsökkentésnek a másik oldalon mi a szociális ára. Ez nem csak helyes mérlegelés, ez az egyetlen lehetséges mérlegelés" - vélekedett a kormányfő.

Az MSZP elnöke hosszasan sorolta a párt vélt érdemeit, és a kormány eddigi intézkedéseit. A miniszterelnök hangsúlyozta: a legnehezebb két éven már túl van az ország, a következő két esztendőben már tömegesen lehet majd érzékelni a megszorítások hozadékait. Gyurcsány Ferenc ezért kér támogatást a szerinte nyugodt gyarapodás programjához.

A kormányfő elismerte, hogy amíg a politikai rivális populizmusa ellen küzdöttek, gyakran ütöttek meg elitista hangot. Gyurcsány Ferenc szerint az MSZP megtanulta, hogy jobban kell hallani és érteni az ország hangját.

Az MSZP országos választmányának elnöke a munkaértekezleten kijelentette, hogy ellentétben a Fidesszel, a szocialisták nem a szabadcsapatokkal, hanem az SZDSZ-szel szeretnének megállapodni. Simon Gábor azt mondta, a szocialista pártban mindenki úgy gondolja, hogy a politikai együttműködés nem olyan, mint egy rossz kabát, amit csak le kell venni, a politikai együttműködés kötelezi a feleket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást