"Nem jól működik az önkormányzati támogatási rendszer"

Infostart
2008. szeptember 11. 17:13
A kistelepülések, községek nagy része rendkívül nehezen tartja fenn magát. Saját bevételük alig van, az állami támogatás pedig igen csekély. Nem jól működik az önkormányzati támogatási rendszer - véli a 400 fős Fulókércs polgármestere. Zoltai László szerint a jelenlegi szabályozás nem a spórolásra, hanem a túlköltéskor megpályázható rendkívüli támogatás elnyerésére ösztönzi az önkormányzatokat.

Nemhogy a néhány száz, de még a néhány ezer lelket számláló települések is nagyon nehezen gazdálkodják ki intézményeik fenntartását. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a kistelepülések nagy része vagy éppen, hogy megél vagy veszteségei miatt külön támogatásra szorul.

Fulókércs négyszáz lelket számlál, az önkormányzat éves költségvetése 110 millió forint, a munkanélküliség magas aránya miatt ebből évi 36 millió forint megy el segélyre - összegzi a helyzetet Zoltai László polgármester. Hozzáteszi: saját bevételük alig van, ennek ellenére nincsen tartozásuk.

A polgármester szerint rossz az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatási rendszere.

A Csongrád megyei Csanytelek jóval nagyobb település, 3000-en lakják, és ez hazánk leghosszabb, 7 kilométeres faluja. Az önkormányzat évente 272 millió forintból gazdálkodik - számol róla Forgó Henrik polgármester.

A falunak szintén alig van saját bevétele, adókból és bérleti díjakból befolyik némi pénz, azonban alapvetően ők is az állami jövedelmekre támaszkodnak.

A dél-alföldi régió településeinek szinte mindegyikéről ez mondható el. Kistelepülések, kevés munkahely, minimális saját bevétel és egyre sokasodó hitelek, vagy növekvő támogatási igények.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást