Felfüggesztett börtönbüntetés a kötelező védőoltás megtagadásáért

Infostart
2008. szeptember 11. 16:57
Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság azt a szentesi anyukát és élettársát, akik megtagadták a kötelező védőoltások beadását négy gyermeküknek. Az ítélet nem jogerős.

A per még 2006-ban indult. A szülők a bíróság előtt és az eljárás során is azt mondták, hogy azért ellenezték az oltások beadását, mert féltek a mellékhatásoktól és szövődményektől.

Az eljárást a Csongrád megyei Tisztiorvosi Hivatal kezdeményezte a szülőkkel szemben. Az ügyészség kiskorú veszélyeztetetésével vádolja az anyját és élettársát.

A Szegedi Városi Bíróság a vádlottakat 8 hónap börtönbüntetéssel sújtotta, a szabadság végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság szerint a szülők veszélyeztették a gyerekek egészségét, testi fejlődését azzal, hogy megtagadták a védőoltások beadását és rendszertelenül adagolták a D- vitamint is.

Ezen kívül a szülők gyerekeiket szigorú, kizárólag növényi eredetű alapanyagokból álló diéta szerint táplálták.

A bíró utal arra is, hogy a szülők, mivel megtagadták az oltás beadatását, a gyermekek szellemi fejlődését is veszélyeztették, mert azok nem mehettek iskolába, óvodába.

Az ítélet nem jogerős.

Korábban az Alkotmánybíróság is foglalkozott az üggyel. A taláros testület kimondta, hogy gyermekek egészségének megóvása és fertőző betegségek elleni védekezés miatt alkotmányosan indokolt a védőoltás beadása.

Szakemberek szerint a védőoltásoknak tudható be, hogy több halálos vagy életre szóló károsodással járó betegségek nincsenek jelen, nem okoznak járványt. A kötelező védőoltások ellen érvelők viszont úgy látják, hogy sérül a szülő joga akkor, amikor nem választhatja meg, hogy be akarja-e adatni a védőoltást gyermeke számára. Azt is nehezményezik, hogy kevés az információ a szövődményekről.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást