A nyugdíjasokat sújtja leginkább az áremelkedés

Infostart
2008. szeptember 10. 13:02
A nyugdíjasok terhei folyamatosan nőttek az elmúlt években - közölte az InfoRádió megkeresésére a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezető-helyettese. Mináry Borbála elmondta: az infláció, az élelmiszerár-emelkedés, és a közüzemi díjak növekedése mindenki másnál jobban sújtotta az időseket.

A fogyasztói árak növekedése mindenki másnál nagyobb mértékben sújtotta az időseket. A nyugdíjasoknak jövedelmük jóval nagyobb részét kell élelmiszerekre, illetve a lakhatással kapcsolatos kiadásokra fordítaniuk - mondta az InfoRádiónak a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezető-helyettese.

Ezek a termékek és szolgáltatások - például a gáz vagy a távfűtés - az elmúlt években jelentősen drágultak, így az idősek számára az infláció is jóval magasabban alakult - tette hozzá Mináry Borbála.

A KSH munkatársa közölte: a nyugdíjasok ilyen típusú kiadásai az elmúlt évben átlagosan 10 százalékkal növekedtek, ám egyes termékcsoportok ennél nagyobb mértékben - az élelmiszerek például 15 százalékkal - drágultak.

Az idei első félévben közel 8 százalékos volt az átlagos áremelkedés, amelynek jelentős részét a gáz kétszeri drágulása teszi ki, de az élelmiszerek ára is az átlag feletti mértékben nőtt - fűzte hozzá Mináry Borbála.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást