Tagadják a pártok, hogy adományt kaptak volna a Strabagtól

Infostart
2008. szeptember 8. 15:12
A parlamenti pártok cáfolják, hogy a Strabag üzleti előnyszerzés céljából adományokat nyújtott volna számukra. Ezt hétfői számában vetette fel ismét a Profil című osztrák magazin.

A Profil osztrák hírmagazin hétfői számában ismét felelevenítette azokat a vádakat, hogy a Strabag építőipari konszern üzleti előnyszerzés céljából magyarországi pártoknak nyújtott adományokat.

A hetilap által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint a cég kapcsolatot keresett az összes magyarországi párttal, nyilatkozatot azonban csak az egyik párt szóvivője vállalt - ő is csak később -, a képviselők vagy közleményt adtak ki, vagy a párt egy korábbi nyilatkozatát ajánlották figyelmünkbe.

Az MSZP részéről Nyakó István, a párt szóvivője a távirati irodának csupán annyit mondott: "erről két évvel ezelőtt is írt az osztrák lap, és az MSZP akkor is leszögezte, hogy nem kért és nem kapott pénzt a Strabagtól. Nem kívánunk beleszólni az osztrák belpolitikába".

Az SZDSZ hétfői közleményében az olvasható, hogy a párt a Profil cikkét az osztrák választási kampány bulváreseményének tartja, ezért a lap írását nem kívánja kommentálni. A közlemény kitér arra is, hogy az SZDSZ szabályos és átlátható gazdálkodást folytat, támogatóinak listáját a párt minden évben nyilvánosságra hozza a Magyar Közlönyben, így az bárki számára hozzáférhető és megtekinthető.

Kuncze Gábort, a Szabad Demokraták Szövetségének egykori elnökét, akit a Profil cikke név szerint említ, nem tudtuk elérni.

A Fidesz részéről Szijjártó Péter, a párt szóvivője csupán annyit mondott: "A nyilvánvalóan felhevült hangulatú osztrák választási kampány küzdelmeiben nekünk nem dolgunk részt venni".

Az osztrák hetilap cikkében a Fidesz két név szerint is megemlített politikusát, Gyürk Andrást és Lezsák Sándort nem tudtuk elérni. Az MDF részéről Dávid Ibolya későbbre ígérte nyilatkozatát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást