Gyurcsány rendkívüli pártkongresszust kezdeményez

InfoRádió / MTI
2008. szeptember 8. 12:15
Rendkívüli pártkongresszus összehívását kezdeményezi Gyurcsány Ferenc pártelnök-kormányfő szeptember 27-re az MSZP keddi elnökségi ülésén. Ezt a szocialista frakció délelőtti ülésén jelentette be a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc szerint az elmúlt napokban veszélybe került az 1994 óta tartó MSZP és az SZDSZ közötti stratégiai szövetség. A kormányfő szerint mivel az SZDSZ a szociális biztonság rovására is csökkentené az adókat az MSZP történelmi válaszúthoz érkezett.

Nyakó István pártszóvivő közleménye szerint a miniszterelnök kezdeményezésének célja, hogy a párt valamennyi szervezete vitassa meg a kialakult politikai helyzetet, illetve döntsön, a lehetséges irányok közül melyiket támogatja, és ennek képviseletére adjon mandátumot.

A miniszterelnök úgy véli, az MSZP-nek három lehetőség közül kell választania. A közlemény szerint a párt előtt álló egyik lehetséges út, hogy a szocialisták egyetértenek a Fidesszel és támogatják a parlament feloszlatását, azaz az előre hozott választások kiírását.

A második alternatíva az, hogy az MSZP elfogadja Fodor Gábornak, SZDSZ elnökének ultimátumát, és a jelenlegi kormány helyére egy új kormányt állít.

A kommünikében harmadik lehetőségként említik, hogy a szocialisták a jelenlegi kormányt támogatva megkísérelnek a Megegyezés című program végrehajtásához társadalmi és parlamenti többséget szerezni.

A szóvivő által jegyzett dokumentum kiemeli, hogy az SZDSZ és az MSZP között két ponton van stratégiai vita: a szabad demokraták a szociális biztonság rovására is csökkentenék az adókat, a másik vitás pont, hogy "az SZDSZ elnöke saját pártja helyét a Fidesz és az MSZP közé, mintegy félúton határozza meg, ezzel feladni látszik a jobboldali radikalizmus és populizmus elleni közös küzdelem alapját".

A dokumentum szerint, ha a szabad demokraták álláspontja nem változik, akkor belátható időn belül átalakul a magyar politikai térkép.

A kormányfő a frakcióülésen leszögezte, hogy az MSZP és az SZDSZ szövetségének fenntartása továbbra is érdeke Magyarországnak és a szocialista pártnak.