Egyszerű módszerrel megelőzhető a mustgázmérgezés

Infostart
2008. szeptember 8. 19:42
Tavaly mintegy húsz esetben okozott halált a mustgáz - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Ilyenkor ősszel, a szüretek és a borkészítés idején évről évre történnek mustgázmérgezések, amelyek egy kis odafigyeléssel megelőzhetőek.

Néhány szőlőfajtánál már elkezdődött a szüret, az újbor készítése azonban magában hordozza a mustgázmérgezés veszélyét.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádiónak elmondta: a levegőnél nehezebb mustgáz alattomos, mert nem érezhető és nem látható a borospincében.

Dobson Tibor hangsúlyozta, hogy létezik műszer a veszélyes gáz mérésére, de egyszerű módszerrel is megelőzhető a mérgezés: deréknagyságban égő gyertyát kell elhelyezni a pincében.

Ha a láng elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget, és alaposan ki kell szellőztetni - mondta a szóvivő.

A tűzoltókat évente 40-50 alkalommal riasztják mustgázmérgezéshez, amelyek főleg kisebb gazdaságokban és magánpincékben fordulnak elő. Az esetek fele halállal végződik.

Dobson Tibor szerint sokan bíznak abban, hogy pincéjükben nincs a halálos gázból, ám úgy véli: újbor forrása közben mindig termelődik mustgáz.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást