Néhány szőlőfajtánál már elkezdődött a szüret, az újbor készítése azonban magában hordozza a mustgázmérgezés veszélyét.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádiónak elmondta: a levegőnél nehezebb mustgáz alattomos, mert nem érezhető és nem látható a borospincében.
Dobson Tibor hangsúlyozta, hogy létezik műszer a veszélyes gáz mérésére, de egyszerű módszerrel is megelőzhető a mérgezés: deréknagyságban égő gyertyát kell elhelyezni a pincében.
Ha a láng elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget, és alaposan ki kell szellőztetni - mondta a szóvivő.
A tűzoltókat évente 40-50 alkalommal riasztják mustgázmérgezéshez, amelyek főleg kisebb gazdaságokban és magánpincékben fordulnak elő. Az esetek fele halállal végződik.
Dobson Tibor szerint sokan bíznak abban, hogy pincéjükben nincs a halálos gázból, ám úgy véli: újbor forrása közben mindig termelődik mustgáz.
Hanganyag: Kálló Izabella