Az MSZP nem alkudozik a miniszterelnök személyéről - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2008. szeptember 8. 19:07
Nem kíván a program helyett a miniszterelnök személyéről alkudozni az SZDSZ-szel az MSZP - mondta a szocialista képviselőcsoport vezetője. Lendvai Ildikó a frakció évadnyitó ülése után azt mondta: a képviselőcsoport saját munkája eredményének tekinti, ezért támogatja a Megegyezés című programot.

A frakcióvezető hangsúlyozta: nyitottak az érdemi és vállalható kompromisszumokra, de csak tartalmi kérdésekben. Hozzátette: a frakció nem támogatja az előrehozott választásokat, és szerintük a szakértői kormány létrehozása sem jó megoldás a mostani problémákra. Az ülésen Gyurcsány Ferenc bejelentette: rendkívüli pártkongresszus összehívását kezdeményezi szeptember 27-ére. Az MSZP és az SZDSZ csütörtökön egyeztet egymással. A találkozót múlt héten kezdeményezte Gyurcsány Ferenc, az MSZP elnöke, aki arról szeretne tárgyalni, hogyan tudják a mainál szélesebb együttműködésben a parlamentben, esetleg a kormányban szolgálni Magyarországot. A liberális párt elnöke azt mondta, hogy elfogadják a meghívást, de a szakértői kormányról akarnak tárgyalni a miniszterelnökkel. Fodor Gábor azóta az MDF, a Fidesz és a KDNP elnökét is egyeztetésre hívta ugyanebben a témában.

Maradjon a gázár-támogatási keret!

A gázár-támogatásra szánt keret legalább idei szinten tartására kéri a kormányt a Fidesz-KDNP frakciószövetség. Soltész Miklós, a népjóléti kabinet vezetője az InfoRádióban azt mondta: a költségvetési tervek alapján jövőre csökkentené a kabinet az erre a célra szánt pénzt. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: attól tartanak, hogy a kompenzáció mértékének csökkentése a következő években is folytatódik. Emlékeztetett arra, hogy az idén már 4-szer emelték a gáz árát; emiatt egy átlagos, támogatásra nem jogosult magyar család havi 4 ezer forinttal fizet többet a szolgáltatásért. Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő az InfoRádióban úgy fogalmazott: Soltész Miklós nyitott kapukat dönget, mert már az MSZP-frakció előtt van a támogatási rendszer felülvizsgálatának terve. Hangsúlyozta: mindenképpen növelni kell a gázár-támogatásra, illetve az energiatakarékossági programokra fordítható forrásokat.

Az MDF ma nem kerülne be a parlamentbe

A Századvég-Forsense legfrissebb felmérése szerint szinte biztos, hogy nem jutna be a parlamentbe az MDF egy most vasárnapi országgyűlési választáson. A reprezentatív kutatást, amelynek aktualitását az adja, hogy az ellenzéki pártban szeptember 27-én tisztújítás lesz, augusztus 27-e és szeptember 5-e között végezték 1000 ember megkérdezésével. Az adatok szerint az MDF társadalmi támogatottsága kismértékben nőtt; az összes megkérdezett két, a biztos szavazó pártválasztók négy százaléka jelezte, hogy a pártra adná voksát. A válaszadók 60 százaléka szerint az MDF alacsony támogatottságának oka a belpolitikai helyzet, 24 százalékuk viszont a pártvezetést okolja a rossz eredményért.

Éhségsztrájk az egri kórházban

Éhségsztrájkot kezdett az egri kórház 4 munkatársa - közölte az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének intézményi vezetője. Hegyaljai Judit az InfoRádióban elmondta: a három orvos és egy diplomás szakápoló a határozatlan időre meghirdetett akcióval azt szeretné elérni, hogy a megyei önkormányzat bontsa fel a HospInvesttel a következő 20 évre kötött működtetési szerződést. A szocialista vezetésű megyei önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amely alapján a következő 20 évben a HospInvest Zrt. működtetheti az egri Markhot Ferenc Kórházat. A funkcionális privatizáció ellen civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek is több alkalommal tiltakoztak, a Fidesz pedig azzal vádolja a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot.

Befejezte a munkát a Kánikula kommandó

Befejezte a munkát a Kánikula kommandó; a június 30-ától augusztus 25-éig tartó összehangolt akció során 53 ezer ellenőrzést végeztek el, és 16 ezer esetben összesen 2,2 milliárd forint bírságot szabtak ki. Az Új rend és szabadság programért felelős kormánybiztos elmondta: a hatóságok 384 üzletet zártak be, 1500 esetben felfüggesztették a szolgáltató vagy kereskedelmi egység működését, 702 esetben eltiltással, 351 esetben pedig kötelezéssel szüntették meg a feltárt szabálytalanságokat. Kondorosi Ferenc hozzátette: 33 millió forintos értékben foglaltak le ruhát, cipőt, adathordozót, gépjárművet, jövedéki terméket, emellett 180 tonna élelmiszer árusításával kapcsolatban emeltek kifogást; ezek egy részét kivonták a forgalomból.

Nemzetközi tárgyalások Dél-Oszétiáról

Nemzetközi biztonsági tárgyalások kezdődnek Dél-Oszétiáról október 15-én Genfben - jelentette be az orosz államfő. Dmitrij Medvegyev azután beszélt erről, hogy Nicolas Sarkozy francia elnökkel, valamint José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével és Javier Solanával, az unió kül-, és biztonságpolitikai főképviselőjével tárgyalt a Moszkva melletti Barviha rezidencián. Közben Hágában megkezdődött a dél-oszétiai konfliktus idején elkövetett jogsértések vizsgálata a Nemzetközi Bíróságon.