Megdőlt a melegrekord - a nap hírei

Infostart
2008. szeptember 6. 21:10
Pekingben több mint két órás ünnepséggel kezdődött meg a paralimpia. Szombattól 700 változás lépett életbe a főváros tömegközlekedésében. Pakisztánban Aszif Ali Zardarit, a kormányzó Néppárt jelöltjét választották meg államfővé. A nap legfontosabb hírei szeptember 6-án.

Pekingben több mint két órás, látványos ünnepséggel kezdődött meg a XIII. paralimpia. A Nemzeti Stadionban tartott eseményen a 148 résztvevő ország közül először Guinea sportolói érkeztek meg a játéktérre, a magyar csapat az 58. volt a sorban. A küldöttség zászlaját Pálfi Judit vitte, aki 4 évvel ezelőtt Athénban párbajtőrben és tőrben is csapatban ezüstérmet nyert. A bevonulást ünnepi műsor követte; a paralimpiát a hagyományoknak megfelelően a rendező ország elnöke, Hu Csin-tao kínai államfő nyitotta meg. A játékokon összesen 33 magyar sportoló vesz részt.

Az egész várost átszelő buszjáratok indultak el és hosszabb lett a metrók üzemideje a BKV új paraméterkönyve alapján. A főváros tömegközlekedésében összesen 700 változás lépett életbe szombaton. A közlekedési vállalat szóvivője az Inforádióban elmondta: a módosítások után gyakrabban közlekednek a metrószerelvények. Szilágyi Károly közölte: összekapcsolták a 6-os és a 9-es autóbuszok vonalait, ezzel egy 20 kilométeres tömegközlekedési útvonalat hoztak létre Óbuda és Kőbánya között. Szólt arról is, hogy az utasok a közlekedési társaság honlapján vagy az ügyfélszolgálatokon kérhetnek tájékoztatást.

Közéleti személyiségek, művészek, tudósok és politikusok részvételével megalakult a Magyar Demokratikus Charta. A társadalmi kirekesztés elleni fellépést szorgalmazó tömörülés létrehozását Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelentette be a július elején tartott melegfelvonuláson történt zavargások után. A mostani rendezvényen megjelent Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is. Az eseményen több mint százan vettek részt.

Egyeztetést kezdeményezett a parlamenti pártok vezetőivel a szakértői kormány ügyében a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke. Fodor Gábor kecskeméti tájékoztatóján hangsúlyozta: szerinte egy ilyen kabinet létrehozása lehet megoldás az ország gondjaira. Közben Eörsi Mátyás, az SZDSZ országgyűlési képviselője úgy nyilatkozott: szerinte demokráciában nem létezik szakértői kormány, Semjén Zsolt, a KDNP elnöke pedig egy vidéki fórumon úgy vélte: egy ilyen kabinet csak átmeneti megoldás lehet.

A versenyképes tudás megszerzését tartja a legfontosabbnak a hallgatók számára az oktatási és kulturális miniszter. Hiller István a Miskolci Egyetem tanévnyitó ünnepségén azt mondta: a 90-es évek eleje óta megnégyszereződött a diákok száma, de ma már főként a minőségi képzés a meghatározó. A tárca vezetője szólt arról is, hogy az idén mintegy 50 milliárd forint áll rendelkezésre felsőoktatási fejlesztésekre, a Miskolci Egyetemen több mint 6 milliárd forintos beruházás valósul meg.

A polgári védelemre fordítható források növelését szorgalmazta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője. Tatár Attila a speciális mentők budapesti szervezete megalakulásának 10. évfordulóján beszélt erről. Az altábornagy azt mondta: a biztosítóknak bevételeik fél százalékával a polgári védelmet kellene támogatniuk. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a tűzoltóságok eszközfejlesztésében jelentős segítséget jelent a biztosítóktól befolyó évi másfél százalékos tűzvédelmi hozzájárulás.

Megdőlt a magyarországi abszolút melegrekord szombaton, Szegeden az 1946-ban mért legmagasabb, 36 és fél foknál többet, 36,7 fokot mutattak a hőmérők. Az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese elmondta: a fővárosban is megdőlt a rekord, hiszen eddig szeptember 6-án 1982-ben mérték a legmelegebbet, 33,2 fokot. Ezzel szemben a nap folyamán 34,3 fok volt. Független nemzetközi vizsgálatot javasolnak a grúz-orosz konfliktus körülményeinek tisztázására az uniós tagállamok külügyminiszterei. Erről a két napos franciaországi informális találkozó után beszélt Göncz Kinga, a magyar diplomácia irányítója. A politikus elmondta: olyan vizsgálóbizottságot kell felállítani, amelyet mindegyik fél elfogad.

Belgrádban lemondott a Szerb Radikális Párt alelnöke. Tomislav Nikolic a parlamenti frakció irányítását sem vállalja tovább. A politikai tömörülés elnöksége csak annyit közölt, hogy tudomásul vette a döntést. Megfigyelők szerint a politikus lemondása a párt széthullásához vezethet.

Pakisztánban Aszif Ali Zardarit, a kormányzó Néppárt jelöltjét választotta meg államfővé a szövetségi parlament és a 4 tartományi gyűlés tagjaiból álló elektori kollégium. A nem hivatalos eredmény szerint a tavaly decemberben meggyilkolt Benazir Bhutto volt kormányfő férje a 702 elektori szavazatból 458-at kapott.

Egyiptomban 31-re emelkedett a fővárosban történt földcsuszamlás halálos áldozatainak száma. A Mukkatam hegyről lezúduló kövek és a sárlavina a kairói nyomornegyed épületeinek egy részét teljesen lerombolta. A szerencsétlenségben 23-an sérültek meg. 1993-ban ugyanebben a negyedben mintegy 30 ember vesztette életét egy sziklaomlásban.