Megalakult a Magyar Demokratikus Charta

InfoRádió / MTI
2008. szeptember 6. 13:19
A társadalmi kirekesztés elleni fellépés jegyében megalakult a Magyar Demokratikus Charta a fővárosban, a Művészetek Palotájában. A szervezet létrehozását Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelentette be a július elejei melegfelvonuláson kirobbant zavargásokat követően.

A szervezet felhívása szerint a kirekesztés járványként terjed a társadalomban, egyes csoportok elvitatják a kisebbségekhez tartozóktól, a másként gondolkodóktól a jogot, hogy egyenrangú polgárokként a nemzeti közösség tagjai lehessenek. A dokumentumot mintegy kétszázan írtak alá.

A charta egyik szervezője, Vitányi Iván szocialista politikus, szociológus azt mondta: a veszély nagyobb, mint az elmúlt 18 évben bármikor, a radikális szélsőjobb katonai egyenruhában masírozik, egyre több a fegyveres atrocitás, miközben a legális jobboldalon sokan tűrik, bátorítják, támogatják ezt a folyamatot.

A rendezvényen - amelyen több mint százan vettek részt - jelen volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke is, de nem szólalt fel.

Az eredetileg szombatra hirdetett gyűlés időpontját szeptember 20-ra módosították.