Útlevél nélkül hordják a szemetet Ausztriából Magyarországra

Infostart
2008. szeptember 5. 05:33
Meglepetést okozott az Európa Parlamentben Hegyi Gyula felszólalása, amelyben a magyar-osztrák határon tapasztalható anomáliákat kifogásolta. A szocialista EP-képviselő diszkriminációnak mondta, hogy az osztrák rendőrök időnként útlevelet követelnek a beutazó magyaroktól, és ennek hiányában büntetéseket szabnak ki. Osztrák politikusok már jelezték, hogy készek a vitás kérdések megbeszélésére.

Az schengeni határok december végén kerültek át Magyarország nyugati feléről a keleti oldalra. Azóta szinte lassítás nélkül haladhatunk át Ausztriába. A magyarok számára azonban nem volt egyértelműen felhőtlen ez az intézkedés.

Az osztrák határtelepüléseken több helyen ütköznek a magyar autósok behajtani tilos táblába. Kiderült az is: Ausztriából nagy mennyiségben hordják a kommunális szemetet illegálisan Magyarországra.

Nemrég újabb kellemetlenség érte a Lajtán túlra utazókat: az osztrák rendőrök útlevelet kérnek a magyaroktól, ha pedig nincs náluk, megbüntetik őket, annak ellenére, hogy az európai uniós szabályok szerint elegendő lenne a személyi igazolvány felmutatása.

Ezt tette szóvá Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő, akit, mint azt az InfoRádióban elmondta, azonnal felkeresték osztrák képviselőtársai, hogy egyeztetést kezdeményezzenek a magyar felekkel a vitás kérdésekről.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást