Negatív képet fest az országról a külföldi média?

Infostart
2008. szeptember 4. 11:23
A külföldi média kevesebbet vagy legfeljebb ugyanannyit foglalkozik Magyarországgal, mint más közép-európai országgal, legalábbis így látják a külföldön élő magyarok.

A külföldön élő magyarok fele szerint az ottani sajtó semleges képet sugároz Magyarországról, akik azonban nem így gondolják, azok között többen vannak, akik szerint a közvetített kép inkább negatív, mint pozitív.

A Nyugati Magyar Tudományos Tanács és a Forsense Piac- és Társadalom-kutató Intézet együttműködésében készült felmérésében résztvevők 24 százaléka szerint a külföldi média inkább negatív képet alakít ki Magyarországról, és csak 14 százalékuk véli úgy, hogy a kép pozitív.

A kérdőíveket 28 országból, összesen 358 diplomás töltötte ki, sokuk tudományos fokozattal is rendelkezett. Az adatokat a közvélemény-kutató összehasonlította egy másik felmérés eredményeivel, amelyben Magyarországon élő diplomásokat kérdeztek meg a média-felhasználási szokásaikról.

A magyarországi diplomások körében a legkedveltebb médium a televízió, míg a külföldiek az internetet szeretik a legjobban. Kiderült, hogy a külföldön élők nagyjából feleannyi időt tévéznek, mint az itthoniak, akik naponta másfél órát töltenek ezzel. A külföldiek 22 százaléka felelte azt, hogy egyáltalán nem néz tévét, míg a hazaiaknak mindössze 4 százaléka mondta ezt.

A nyomtatott sajtó egyik csoport körében sem népszerű, a hazai diplomások naponta átlagosan 40, a külföldön élők 22 percet töltenek újságolvasással.

Az internetezésre mindkét csoport bő egy órát fordít naponta. Arra a kérdésre, hogy van-e kedvenc magyar honlapjuk, a külföldön élők legtöbbje öt hírportált említettek, közülük is kiemelkedett az Index, 52 százalékkal.