Fiatalkorút lehetőleg nem ítélnének szabadságvesztésre

Infostart
2008. szeptember 4. 13:17
Egy most készülő jogszabály lehetővé tenné, hogy csökkenjen a szabadságvesztésre ítélt fiatalkorúak száma - állítja az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium. Szabó Máté ombudsman lépéseket vár a tárcától, mert szerinte közvetlen veszélyben vannak a fiatalkorú fogvatartottak jogai.

2007 októberében a tököli büntetés-végrehajtási intézetben egy fiatalkorú elítéltet megöltek a zárkatársai. Ez azonban csak egy eset a sok közül.

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a zárkatársak megverik vagy szexuálisan zaklatják egymást. Az ombudsman ezért hivatalból vizsgálatot indított.

Szabó Máté szerint a tököli és a szirmabesenyői intézetben a fiatalkorú fogvatartottak elhelyezése közvetlenül veszélyezteti az élethez és az emberi méltósághoz való jogokat.

Az ombudsman meglátogatta ezeket az intézményeket. Szerinte elfogadhatatlan, hogy például a tököli börtönben két pszichológus foglalkozik 700 elítélttel. De az országgyűlési biztos olyan helyen is járt, ahol egy egyszemélyes cellában, két-három emeletes ágyon hat embert helyeztek el.

Szabó Máté szerint a korszerű, jó állapotban lévő intézményekben nem fordult elő erőszakos cselekmény. A börtönök túlzsúfoltsága ellen azonban már régóta küzdenek a szakemberek.

Nem Szabó Máté volt az első, aki hangot adott az aggodalmának, de ő az, aki azonnali lépéseket vár a helyzet megoldása érdekében.

A témával kapcsolatban megkerestük az Igazságügyi és Rendészeti minisztériumot is. A tárca azonban közleményben reagált a megkeresésre. Ebben azt írják, elkészült a Btk. általános részét tartalmazó tervezet. Eszerint a végrehajtandó szabadságvesztés büntetést fiatalkorúak esetében csak legsúlyosabb bűncselekmények elkövetésekor alkalmaznák.

A részletekről azonban egyelőre nem tudni semmit, a tárca ugyanis az interjúkérést azzal utasította el, hogy folyamatban van a törvény egyeztetése.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást