Nehéz bezárni a magyar jogrendszer kiskapuit

Infostart
2008. szeptember 1. 13:47
Vajon visszajár-e a szabálytisztelő cégvezetők által a TEÁOR kódváltoztatásra fordított összeg, miután az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium többszöri halasztás után várhatóan mentesíti a vállalkozásokat a kódregisztrációs eljárástól? Az InfoRádiónak nyilatkozó jogszociológus szerint jogilag nehezen lehetne érvényesíteni a kárigényt, mégsem lenne azt haszontalan felvetni a jogalkotónak.

A jogalkotó indokolatlanul kapkod, ezért bizonytalanság van - mondta az InfoRádiónak a TEÁOR kódváltoztatás körül kialakult hercehurcáról a jogszociológus, aki szerint azonban pozitív oldala is van a történetnek.

Fleck Zoltán úgy véli: a jogalkotó meglehetősen rugalmasan válaszolt a jelentős társadalmi-gazdasági szereplők által megfogalmazott visszajelzésre, a probléma szerinte az, hogy korábban kellett volna reagálni.

Ugyanakkor beismerte: a történet újra megerősítette az emberekben azt a sokat hangoztatott nézetet, miszerint mindig az jár jobban, aki keresi a kiskapukat és nem tartja be a jogszabályokat.

Jelentős változásokra szorulna a jogrendszer, de nehéz bezárni a kiskapukat - mondta a szakértő, aki osztja Bajna Gordon gazdasági miniszter véleményét, hogy jogosan dühösek azok a vállalkozók, akik időben teljesítették a kódregisztrációs eljárást.

Fleck Zoltán azonban úgy látja, nem lesz egyszerű megtéríteni azok kárát, akik végigjárták a később feleslegesnek bizonyult utat, mivel a hatályos jogszabályok alapján teljesítették kötelezettségüket.

Tehát jogilag nehezen lehetne érvényesíteni a kártérítési igényt, bár a jogszociológus nem tartja légből kapott ötletnek, hogy azt felvessék a jogalkotónak.

Hanganyag: Sánta András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást