Szabadon mozog a faember - képekkel

Infostart
2008. augusztus 28. 05:00
Már képes önállóan mozogni, enni, írni a csak "faemberként" ismert, indonéziai Dede Koswara, aki sajtótájékoztatón mutatta be visszaszerzett képességeit. A negyedik műtétén túlesett férfi a ramadán után újra befekszik a kórházba, hogy a maradék kinövéseket is eltávolítsák testéről.

Elhagyhatta a kórházat a 37 éves Dede Koswara, azaz a "faember", miután négy műtéttel eltávolították a testét borító különös, faszerű kinövése 95 százalékát.

A műtéteket követő sajtótájékoztatón a férfi bemutatta, hogy már tollat is tud ragadni. Az indonéz férfi a ramadán megünneplése után visszatér a kórházba, hogy a még megmaradt kinövéseit is leoperálják róla.

"Sajnos nem tudjuk százszázalékosan meggyógyítani, de jelentősen javítottunk az életminőségén. Régen nem volt képes önállóan csekeledni, ma már képes enni, írni, és használni a telefont" - mondta Rachmad Dinata, az őt kezelő orvoscsoport tagja. - Most hazaküldjük, együtt lehet a családjával. Különösen fontos ez a ramadán miatt. Mindez mentálisan is segíteni fog neki a felépülésben".

Ugyanakkor az orvosok attól tartanak, hogy egyszer kiújulnak a szörnyű kinövések. Állapota mindenesetre már nem életveszélyes.

A Jáva szigetén élő Dede betegsége 15 éves korában kezdődött, amikor véletlenül megvágta a térdét. Először egy kis szemölcs fejlődött ki az alsó lábszárán, majd a kinövések elborították az egész testét.

Az orvosok eleinte nem tudták, mi baja van. Szerencséjére a Discovery Channel és a brit sajtó "felfedezte", így jutott el hozzá Anthony Gaspari amerikai bőrgyógyász, aki megállapította, mi baja van, és azóta is kapcsolatban áll a kezelőorvosaival.

Dedét a humánpapilloma-vírus támadta meg; a betegsége gyakori, de általában csak kisebb szemölcsöket okoz. Dedének azonban egy nagyon ritka immunhiányos betegsége is van - emiatt nem tudott a szervezete megbirkózni a kórral. A világon összesen kétszáz embernek lehet hasonló immunbetegsége. Dedét ennek ellensúlyozására A-vitaminnal is kezelik.

Emiatt van az is, hogy különösen veszélyesek a számára a fertőzések. "Olyan, mint egy HIV-fertőzött, de negatív. Mivel az immunrendszere ennyire gyenge, bármilyen fertőzés azonnal megtámadja a szervezetét. Ezért az orvosok sem mennek a közelébe, ha influenzásak" - hangsúlyozta a "faember" kezelőorvosa.

Mivel már a tbc is megtámadta, az orvosok szerint öt éven belül meghalt volna a férfi, akinek két gyermeke van, de felesége elhagyta.

A "faembert" január óta kezelik kórházban, és szerencsére nagyon jól reagál a gyógyszerekre; a tüdeje a legújabb vizsgálatok szerint már tiszta - hangsúlyozta az orvosa.

Most, hogy képes újra önállóan tevékenykedni, Dede szeretne munkát találni, és a nősülés sem lenne az ellenére.

Dedén túl csak egy hasonló, Kínában élő "faemberről" tud a világsajtó.