Nem lehet gyerekülés menetiránnyal szemben

Infostart
2008. augusztus 27. 12:39
A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium szóvivője cáfolta, hogy a jelenlegi KRESZ jogszabályok lehetővé teszik a gyerekülés menetiránnyal szembeni bekötését az első utas ülésen. Az Index arról számolt be, hogy a szabályok ezt lehetővé teszik, de mivel Európai Uniós előírásról van szó, Magyarországon ezt félreértelmezték.

Nem fordítói hiba, hanem az Európai Uniós szabályozás pontos átvétele miatt került a rendeletbe a szabályozás - mondta az InfoRádiónak a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium szóvivője, hozzátéve: az uniós szabályozástól a tagállamok csak az Európai Bizottsághoz benyújtott kérelem elfogadása után térhetnek el.

Orodán Sándor hangsúlyozta: Magyarország nem nyújtott be ilyen kérelmet, mert a szállított gyermekek biztonságát tekintik a legfontosabbnak.

A szóvivő közölte: a gépjárművek első ülésén csak 150 centiméternél magasabb gyerek utazhat, olyan, akinek biztonságát már tudja garantálni a biztonsági öv.

Orodán Sándor hozzátette: dolgoznak a KRESZ átalakításán, ami várhatóan jövő év második felétől lép életbe, azt azonban nem tudta megmondani, hogy a gyermekülés kapcsán milyen szabályozás fog születni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást