Nem biztonságosak a régi társasházak

Infostart
2008. augusztus 27. 20:20
Bármelyik régi építésű ház homlokzata veszélyessé válhat; évi rendszeres felülvizsgálat nélkül kivédhetetlenek a balesetek - véli a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke. Kaplonyi György hangsúlyozta: egyre több helyen kezdték felújítani a régi lakóházakat, a homlokzati rekonstrukcióhoz önkormányzati támogatást és hitelt is felvehetnek a lakóközösségek.

A régi belvárosi épületek közül nincs szinte egy sem, ami ne igényelne felújítást - mondta az InfoRádiónak a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke. Miskolcon kedden egy épület stukkója zuhant egy cigarettázó férfira, aki belehalt a sérüléseibe.

Kaplonyi György elmondta: szerencsére ritkán, évente egy-két alkalommal fordulnak elő a miskolcihoz hasonló balesetek.

Hozzátette: 2-3 éve már elkezdődött a lakóházak felújítása és fejlesztése, amiket az önkormányzatok is támogatnak, ugyanakkor beismerte, hogy a pénzt főképp gázvezeték és kéményfelújításra fordították, a homlokzatok rekonstrukciója háttérbe szorult.

A szövetség elnöke szerint nagy előrelépést jelent, hogy hitelt lehet felvenni a munkálatokhoz.

Kaplonyi György hangsúlyozta: időszakonként érdemes felülvizsgálni az épületeket, de még az ellenőrzés után sem zárható ki, hogy néhány esőzés után a régi házakon a stukkókat tartó deszkák átáznak és leesnek.

A felülvizsgálatra közvetlen szabályozás nem kényszeríti a társasházakat - mondta a szakember, hozzátéve: a homlokzat ellenőrzésére és felújítására karbantartási kötelezettség van, a felülvizsgálat pedig a közös képviselő dolga.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást