Horváth Tamás: Rendbe kell tenni a gyógyszerek árrését

Infostart
2008. augusztus 27. 07:45
A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint a gyógyszerárak tavalyi maximalizálása olyan helyzeteket teremtett, hogy a patikák egyes szereket kénytelenek veszteséggel árulni. Horváth Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában tisztázta a pneumococcus elleni védőoltás körül kialakult ellentmondást.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara nemrég a többletszolgáltatásokról tárgyalt a kormánnyal. A kamara elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: egyetlen ilyen szolgáltatásban értenek egyet, az pedig a 24 órás szolgálati rend.

Horváth Tamás hozzátette: ennek a rendszernek a működtetése komoly személyi hátteret igényel, ugyanakkor a patikáknak ettől nem lesz több pénze.

A forráshiányról szólva úgy véli: a probléma megoldásához a gyógyszer-kiskereskedelem árrését kell rendbe tenni. Ez egy degresszív árrés, aminek legfelsőbb sávjában a fix érték 850 forint.

A gyógyszerészi kamara elnöke elmondta: a 850 forintos fix árréshez ma már a gyógyszerforgalom több mint 10 százaléka tartozik. Horváth Tamás hangsúlyozta: a patikáknak túl drága gyógyszereket kell ezzel a maximált árréssel forgalmazniuk, ezért sok gyógyszertár veszteségesen működik.

A pneumococcus elleni védőoltás körüli ellentmondásról a Magyar Gyógyszerészeti Kamara elnöke elmondta: a kormányszóvivő hétvégi nyilatkozata és az Egészségügyi Minisztérium közleménye között az a különbség, hogy finanszírozás-politikai szempontból a tárca részletesebben fejti ki, hogyan szabályozzák a vakcina támogatását.

Horváth Tamás hozzátette: 1 éves kor alatt bármely gyerek szülői kérésre ingyenesen megkapja az oltást, 1 és 2 éves kor között pedig azok, akiknek egészségügyileg indokolt. Két év felett 5 éves korig a gyerekek 70 százalékos támogatással kapják meg a védőoltást, csakúgy, mint az 1 és 2 éves kor közötti kisgyerekek, akiknél egészségügyileg nem indokolt a vakcina beadása.

Ugyanakkor beismei: nem érti, miért lenne kötelező az az oltás, amiért csak bizonyos esetekben nem kell fizetni.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Horváth Tamás a gyógyszerárakról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Horváth Tamás a védõoltásról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást