Giró-Szász: "Nehéz lesz az SZDSZ-nek erre a csomagra nemet mondani"

Infostart
2008. augusztus 27. 13:44
A biztosra szívesen fogad az ember - így kommentálja a politikai elemző Gyurcsány Ferenc bejelentését, amely szerint a miniszterelnök lemond, ha az Országgyűlés nem szavazza meg a szerdán közzétett adócsökkentési programot és a költségvetést. A kormányfő ezt a Kossuth Rádió Krónika című műsorának adott interjúban mondta. A Századvég Alapítvány igazgatója úgy véli, hogy az SZDSZ nehezen tud nemet mondani erre a programra.

A mostani parlamenti erőviszonyokat figyelembe véve Gyurcsány Ferenc nem tette volna meg ezt a kijelentést, ha előre nem látta volna biztosítottnak azt, hogy a parlament megszavazza az általa javasolt intézkedéseket - mondta az InfoRádiónak a Századvég Alapítvány igazgatója.

Giró-Szász András hozzátette: a miniszterelnök az elmúlt 3-4 hónap során olyan erőpozícióra tett szert a szocialista pártban, aminek köszönhetően hatékonyan keresztül tudja vinni elképzeléseit.

A politikai elemző úgy véli: Gyurcsány Ferenc ultimátumának stratégiai célja az, hogy megerősítse saját pozícióját, hiszen a biztosra szívesen fogad az ember.

Hozzátette: a kormányfőnek hat plusz szavazatra lesz szüksége a parlamentben. Egy független képviselőt már bevettek a kormányba, két független honatya pedig bebizonyította, hogy együtt tud szavazni a kisebbségi kormánnyal, így lényegében csak három szavazatra lesz szüksége az SZDSZ soraiból.

A politikai elemző hangsúlyozta: az ellenzékbe szorult liberális pártnak nehéz lesz erre a csomagra nemet mondania. Giró-Szász András szerint az SZDSZ hiába van túl az elnökválasztáson, továbbra is markáns erőcsoportok harcolnak egymással, és nem dőlt el, ki az igazi úr a párton belül.

Úgy véli: Gyurcsány Ferenc kihasználja a liberális pártban tapasztalható "oszd meg, és uralkodj" elvet, és olyan helyzetbe hozza az SZDSZ egymással harcoló csoportjait, hogy azokra ne pártként, hanem egyének csoportjaként tekintsenek.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást