A munkaadók is kétkedőek Gyurcsány javaslata kapcsán

Infostart
2008. augusztus 27. 20:04
Óvatosan, kétkedve, de az alapvető irányokat helyesnek ítélve fogadták a gazdasági szervezetek a kormányfő adócsomagját. Az InfoRádió által megkérdezett érdekképviseletek és kamarák keveslik a tehercsökkentés mértékét, kétlik, hogy többéves távlatban megvalósítható, és többen kifogásolják, hogy a kormány az állami kiadásokat nem tudja tovább csökkenteni.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke szerint alapvetően jó a kabinet adóterveinek iránya, a tehercsökkentés mértékét viszont kevesli. Futó Péter az InfoRádiónak azt mondta, első lépésnek jó, hogy a kormány 2009-ben 5 százalékponttal csökkentené a munkáltatók terheit. Az érdekképviseleti vezető azonban nagyobb adócsökkentést várt.

Futó Péter reméli, hogy tényleg bejön évente az a 300 milliárd forint, amit a kormány remél. Fontosnak tartja ugyanakkor a konvergenciaprogram végrehajtását, mert szerinte az ország hitelképessége bukhat ezen. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége már kritikusabb a miniszterelnök adócsomagjával. Dávid Ferenc, a szervezet főtitkára úgy látja: jók az irányok, de a részletekből mégsem derül ki sok minden.

Óhatatlanul felvetődik, hogy 3-4 éves távlatban lehet-e kötelezettséget és garanciát vállalni a mai gazdasági-politikai helyzetben. A vállalkozások leginkább 2009-re, vagy 2010-re lennének kíváncsiak - mutatott rá Dávid Ferenc.

Szerint nem mindegy, hogy az előre meghatározott mértékű tehercsökkentés 2 vagy 4 év alatt valósul meg. A főtitkár hozzátette: a csomag nem reform, hanem adókiigazítás.

Hasonló véleményen van a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is. Parragh László az InfoRádiónak azt mondta: az intézkedéssorozat mellett az adócsomag filozófiájával sem ért egyet, mert szerinte bebizonyosodott, hogy a túlzott liberalizmus károkat okoz a gazdaságban.

Parragh László és Dávid Ferenc azt is vitatja, hogy a szociális kiadásokon és az állami működés költségein ne lehetne még faragni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást