Kiknek jár az ingyenes védőoltás?

InfoRádió / MTI
2008. augusztus 26. 18:10
Ellentmond a kormányszóvivő hétvégi nyilatkozatának a pneumococcus elleni vakcinával összefüggő mai egészségügyi minisztériumi közlemény.

Daróczi Dávid kormányszóvivő vasárnap azt mondta: októbertől minden 2 év alatti gyermeknek ingyenes és kötelező lesz a védőoltás.

Ezzel ellentétben az egészségügyi tárca azt közölte, hogy a szülők kérésére az 1 éven aluliak kaphatják meg ingyen a pneumococcus elleni vakcinát, az 1 és 2 év közötti gyermekek - szintén kérésre - csak akkor juthatnak hozzá térítésmentesen a védőoltáshoz, ha egészségügyi okok miatt veszélyeztetettek.

A minisztérium tájékoztatása szerint 70 százalékos támogatás mellett kaphatják meg a vakcinát a 2 és 5 év közötti, veszélyeztetett kisgyermekek.

A pneumococcus baktérium felelős a gyermekkori torok-, mandula-, középfül- és agyhártyagyulladásokért. A kórokozónak több típusa van: néhány közülük súlyos, akár halálos betegséget is okozhat.

Az Egészségügyi Világszervezet 2005-ös adatai szerint a világon 1 millió 600 ezer ember halt meg a baktérium által okozott fertőzésben, közülük egymillió gyermek volt.